Vanliga frågor till mig

Hur lång tid tar det att skriva en bok?

– Det som tar tid är inte att skriva den, utan att hitta på den. Jag får ofta idén till ämnet först. Sedan hittar jag på de personer jag behöver för att berätta den historien. Min böcker är oftast inte så tjocka, så från idé till färdig bok tar det 1-1,5 år.

Har någon av dina böcker blivit film?

– Nej, inte än. Jag har sålt option, alltså rätten att skriva filmmanus på någon av mina böcker, två gånger. Inte i något av fallen blev det sedan någon film.

Vad har du för bakgrund?

Jag har gjort flera saker: Jag har examen från Journalisthögskolan i Göteborg och har läst teatervetenskap och konst på Stockholms universitet. Har arbetat som reporter på Svenska Dagbladet i 25 år.

Är du rik?

– Nej, tyvärr. Om man vill tjäna mycket pengar är det nog inte böcker man ska skriva. Några få författare i Sverige och i resten av världen tjänar riktigt mycket pengar och det är ofta deckarförfattare. Men jag får också betalt när du lånar mina böcker på ett bibliotek.

Vilken av dina böcker tycker du bäst om?

– Många författare skulle nog, precis som jag, säga att det är den första boken som blev en bok. I mitt fall är det Kort kjol.

Vilka böcker gillar du att läsa själv?

– Böcker från andra länder och andra tider, trädgårdsböcker och barnböcker. Astrid Lindgren är en stor favorit och Boktjuven av Markus Zusak är väldigt bra. (Den finns som film också.)

Vad ska man tänka på om man gillar att skriva själv?

– Att skriva ofta och mycket. Att pröva olika former: brev, dagbok, dikter, dramatik, noveller och längre texter. Att skriva om saker eller platser som man kan mycket om, för då blir det sällan fel.

Vilka länder har du varit i?

– Förutom Sverige: Norge, Danmark och också Grönland, Finland, Storbritannien, Ryssland, Italien, Grekland, Turkiet, Frankrike, Spanien, USA, Thailand, Indonesien, Indien, Australien, Kenya, Demokratiska Republiken Kongo, Afghanistan, Libanon och Japan.

Vilka länder vill du åka till?

– Sydafrika, Botswana, Marocko, Egypten, Nya Zeeland och Kanada. Och Australien. Alltid Australien. Hur många gånger som helst.

Om man vill att du ska komma till ens skola och prata, hur gör man då?

– Kontakta Författarcentrum Öst. Det kostar inget extra att boka mig via dem.

53 tankar kring ”Vanliga frågor till mig

 1. Suzan

  Hej!
  jag heter Suzan och är väldigt intreserad av dina böcker. De jag har fastnat för är dina ungdoms böcker. Ska nu skriva om dig ( skoluppgift ). Vad tycker du att jag ska ta med om dig?

  Anledningen till att jag fastnat för dina böcker är för att du beskriver på ett bra sätt hur det kan vara att vara utländsk ( min uppfattning ) och är själv invandrare.
  Skulle vara kul om du svarade.

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Suzan!
   Vad roligt att du gillar mina böcker!
   Det är svårt att ge råd om vad du ska ta med om mig. Ta med det som du själv tycker kan vara intressant. Det tycker nog andra kan vara intressant också. Du har en del information på min hemsida som du kan använda. Lycka till! //Christina

   Svara
 2. elin

  Hej
  Jag har en skol uppgift och jag hade valet din bok .jag ska ställa upp några frågor om din bok som ”Ingen du känner”
  Varför skrev du denna bok? Boken handlar mest om Turkiet.Varför? Handlar om din ditt egna liv eller någon? Hur fick du inspration till din bok? Varför skrev du denna handlingar ?

  Skulle vara kul om du svarade.

  MVH Elin

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Elin!
   Ett kort svar på dina frågor är att jag skrev Ingen du känner eftersom jag under flera år som nyhetsreporter skrivit artiklar om barn som blev bortgifta mot sin vilja under sommarlovet eller som rymt hemifrån efter sådana hot. Jag ville skriva om det, men boken är fiktiv, den har alltså inte hänt exakt så i verkligheten.
   Att den delvis utspelar sig i Turkiet är en slump. Det hade kunnat vara många andra länder. Tvångsäktenskap mot barn under 18 år är förbjudet i Sverige, men sker tyvärr ändå.
   Jag skrev boken eftersom jag tyckte att det var en viktig fråga att läsa om och diskutera utifrån. En del av läsarna kanske är utsatta för att inte få välja vem de ska gifta sig med själva. Många av mina böcker är lästa i skolor och blir diskuterade där. Jag tyckte att ämnet var och är viktigt.
   Bästa hälsningar
   Christina

   Svara
 3. Elin

  hej igen!

  Jag har en skol uppgift och jag ska prata om afghanska flickor. Då undrar jag om din bok som heter ”fallen flicka” . Är det sant eller fiktiv bok? Tack för svaret!
  Med vänlig hälsning Elin

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Elin!
   Fallen flicka är sann så tillvida att det under 2007 och 2008 föll ut ett antal tonårstjejer från balkonger i Sverige. Tre av dem dog; två i Malmö och en i Karlstad. Berättelsen i Fallen flicka är ändå påhittad av mig. Just Rona finns inte i verkligheten. Så boken är inte en sann berättelse, men förhoppningsvis kan man ändå tro på att den skulle ha kunnat hända.
   Bästa hälsningar
   Christina

   Svara
 4. Saruul

  hej
  Jag har en skol uppgift och ska skriva om dig (om din barndomen) jag hade valet din bok Villig och jag har läst ut det och det kännde rätt mycket spännande.
  kan du berätta liten om din barndomen och varför började du skriva böcker ?
  vad ville du säga med den boken som är villig och med andra ungdomsromaner med sina böcker ?
  har du några speciella kännetecken i sitt sätt att skriva ?
  vilken bok mest gillar du av sina böcker och kortsamma fattning om detta boken ?

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Saruul!
   Tack för din fråga.
   När jag var liten var jag väldigt blyg och tyst. Jag tyckte om att läsa och vara för mig själv. Jag har inga syskon. Så fort jag lärde mig att skriva skrev jag också berättelser. Jag tror att det var ett sätt att hålla mig själv sällskap. Jag trivdes med det.
   Boken Villig är lite speciell. Där finns en koppling till min första bok, Kort kjol, som ju också handlar om våldtäkt. Kort kjol är den av mina böcker som är mest lånad på bibliotek fast den kom ut 1998 och är ganska gammal. Jag kände att den behövde uppdateras. I Villig finns internet, mobiler, Facebook och Twitter, så som det är idag. Blir man utsatt för påtryckningar och förtal kan det ta många uttryck och vara väldigt jobbigt.
   Jag skriver för det mesta ganska rakt upp och ner. Jag har också arbetat som journalist och det märks i mitt sätt att skriva. Mina böcker är inte så tjocka och många som har svårt att läsa tycker därför att de är bra. Jag har också skrivit böcker på lättläst svenska för personer som är nya i Sverige eller som har svårt att läsa av andra skäl.
   Om jag måste välja någon bok som jag gillar bäst är det nog min första, Kort kjol, just för att den kom ut först. Jag hade länge drömt om att skriva och ge ut en bok innan det blev verklighet.
   Hoppas att svaren är till hjälp för dig.
   Glada hälsningar
   Christina

   Svara
 5. Lovisa

  Hej! Jag läser din bok ”det dina ögon ser” och skriver om den och om dig i ett arbete i skolan. Väldigt bra bok kan jag först säga!
  Sedan har jag några frågar jag skulle bli glad om jag fick svar på. Jag behöver veta lite om ditt liv, uppväxt, miljöer och förhållanden och sånt så om du har något du kan och vill tala om hade det var superbra för mig!

  Med vänlig hälsning, Lovisa

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Lovisa!
   Kul att du gillar Det dina ögon ser.
   Min uppväxt är inte så spännande, tyvärr. 🙂 Jag växte upp i en förort till Stockholm. Jag har inga syskon och var väldigt blyg som liten. Istället läste jag böcker och skrev själv. Jag var nog en riktig dagdrömmare.
   Fler svar hittar du också här på sajten.
   Lycka till!

   Glada hälsningar
   Christina

   Svara
 6. Ibrahim Abdulkader

  Hej!
  Jag är väldigt intresserad av dina böcker. Då har jag bestämt att skriva om dig lite.
  Nedan finns några frågor:
  1. Var föddes författaren? – Hör författaren ihop med någon viss del av Sverige?
  2. Bibliografi – Ta reda på alla verk som författaren har skrivit.
  3. Teman – Ta reda på information om frågeställningar som är vanliga i författarens verk. Vad skriver författaren om?
  4. Genrer – Vilka genrer skriver författaren i?
  Tack för hjälp 🙂
  MVH
  IBRAHIM

  Svara
 7. Ibrahim Abdulkader

  Hej igen!
  En fråga till :
  Jag undrar varför du har fått Fadimepridset?
  TACK…

  MVH
  IBRAHIM

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Ibrahim!
   Exakt varför jag fick Fadimepriset ska du väl egentligen fråga de som delar ut det. Motiveringen lät så här:
   ”Christina Wahldén har sedan 1990-talet journalistiskt och i romanform belyst förtrycket av flickor och unga kvinnor i hederns namn. Därigenom har hon bidragit till att frågan om hedersrelaterat våld ses som det allvarliga samhällsproblem det är, och inte som ett svårhanterligt problem i vissa marginaliserade grupper. Christina Wahldén skildrar i sina romaner insiktsfullt människor som utsätts för hedersrelaterat förtryck. Det är av särskilt värde att romanerna vänder sig till ungdomar eftersom de då har en beredskap om de stöter på dessa problem själva, genom sina kompisar eller i den yttre bekantskapskretsen.”
   Jag har skrivit om hedersrelaterat våld både som journalist och som författare. De av mina böcker som berör det ämnet är: Heder, Fallen flicka och Ingen du känner.
   Glada hälsningar
   Christina

   Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej!
   Tack för din fråga. Den kan man ju svara på hur långt som helst. Kort kan man säga att det är eftersom jag tycker att verkligheten ju ofta är ganska sorglig. Men de slutar sällan så sorgligt, jag tycker att det måste finnas hopp med också. Livet går vidare.

   //Christina

   Svara
 8. shazia Nasir

  Hej!
  Jag har en skol uppgift och ska skriva om dig. Jag har läst all om dig så jag har bara en fråga om dig så jag vill gärna veta om att hur många böcker skrev du eller hur många böcker har du? Jag har valet Fallen Flicka böcken och ska jag berätta om . Jag kommer från Afghanistan. kan du säga hur du vet om den afghanska flicka och skrivet om ?

  MVH
  Shazia Nasir

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Shazia!
   Om du tittar på wikipedia och söker på mitt namn så ser du alla böcker jag har skrivit. Det är just nu drygt 40 stycken.
   Boken Fallen flicka som du läst bygger på verkliga händelser. Under kort tid var det tre flickor som slog ihjäl sig i Sverige efter att ha fallit eller blivit knuffade ut från balkonger; tre bodde i Malmö och en i Karlstad.
   När jag skrev boken Fallen flicka hade jag inte varit i Afghanistan, men 2014 besökte jag landet under ungefär en vecka. Så nu vet jag lite mer hur det är i Afghanistan. Det var väldigt vackert där och många vänliga människor.
   Bästa hälsningar
   Christina

   Svara
 9. Emma

  Hej, jag håller på med ett författarporträtt i skolan och undrar några grejor.
  1. När studerade du vid University of New South Wales i Sydney, var det innan eller efter du började jobba på Svenska Dagbladet och varför just Sydney?
  2. Vad är det som får dig att skriva så gripande och tragiska böcker som ”Kort Kjol” och ”Ingen behöver veta” för ungdomar mer än att du vill förmedla hur det kan gå till i verkligheten?
  3. Finns det några likheter mellan de två böckerna eller tydliga drag som finns i böckerna som du gjorde medvetet?

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Emma!
   Jag pluggade i Sydney 1993. Jag hade redan börjat att arbeta på tidningen då. Att det blev Sydney var mest en slump, på den tiden var det inte lika poppis att åka dit som till USA eller England och plugga. Sedan blev jag fast.
   Att en del av mina böcker har svåra ämnen beror mest av allt på att verkligheten är sådan och att jag tror att det är bra att prata om det. Jag tror att böcker också kan vara en tröst för de som kanske har drabbats av våld och övergrepp i verkligheten. Och de som inte är drabbade själva kan bättre förstå hur andra har det.
   Likheterna är väl att böckerna handlar om sexuella övergrepp. Man kan säga att Ingen behöver veta är en mörkare och kanske mer realistisk bok. Övriga likheter och skillnader kan du nog hitta själv.
   Lycka till med författarporträttet!

   //Christina

   Svara
 10. Mustafa Mohamad Said

  Hej christena wahlden
  Jag kommer till sverige snart, och alltid gick till biblioteket och låna din böcker, jag väldigt mycket älskade din böcker .Tror jag du mycket spännande förfottare .tack till dig, din böcker hjälper mig lära svenska språket.
  Jag kommer från Eritrea

  Svara
 11. Azim

  Hej Christina wahldén
  Jag är en afghansk pöjken som ska studera på språkintroduktion och jag håller på att läsa din bok som heter (kort kjol). boken gav mig mycket känslor och tankar.Desuttom jag har lärt mig mycket språk i den här boken.Jag har kommit Från Afghanistan i 2016 och det var väldigt intressant när jag har läst att du har varit i Afghanistan .kan jag får fråga att vilken stad du har varit och varför har du rest till Afghanistan?
  MVH
  Azim Amini

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Azim!

   Kort kjol är den första bok jag skrev, den kom ut 1998. Den är jobbig på många sätt, men jag hoppas att du ska uppskatta den ändå. Tyvärr är den fortfarande aktuell.
   Jag var i Afghanistan 2014. Jag besökte Kabul och Jalalabad och Wardak. Det var ett så vackert land med många vänliga människor. Jag är ledsen att det fortfarande är så våldsamt där.
   Lycka till med dina studier här!
   Bästa hälsningar
   Christina

   Svara
 12. Elsa

  Hej, jag ska skriva en bokrecension om boken ”Kort Kjol” och jag behöver veta vad du har för koppling till boken/historien och varför du skrev boken? Tack så mycket för svar!

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Elsa!

   Hoppas att mitt svar inte kommer för sent nu.
   Jag skrev Kort kjol då jag var ny som kriminalreporter på Svenska Dagbladet. Jag hade på kort tid skrivit om tre verkliga gruppvåldtäkter i Södertälje och blivit upprörd över vad jag såg där. Boken bygger inte direkt på det, men inspirerades av verkligheten. Den är inte dokumentär.
   Lycka till med recensionen!

   //Christina

   Svara
 13. Yonos

  Hej, Christina Wahldén

  Jag har en Skol uppgift som ska veta om din ”språk och stil” kan du skriva gärna information om detta.
  bästa hälsningar
  Yonos

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Yonos!

   Hm, det där med språk och stil ska du nog fundera över själv, vad tycker du?
   Allmänt kan man nog säga att mitt språk är enkelt och stilen rak, formen ofta kronologisk, alltså saker berättas i den ordning de händer. Att det är så beror nog på att jag har arbetat länge som journalist på en dagstidning. Då är det viktigt att alla som läser förstår vad det står. Så är det när jag skriver mina böcker också.
   Lycka till med din skoluppgift!

   Bästa hälsningar
   Christina

   Svara
 14. Zainab

  Hej!
  Jag älskar alla dina böcker och du är en av mina favorit författare <3
  Jag har några frågor till dig om boken "korta kjolen" 🙂 <3

  Vilken genre är romanen?
  Hur lång tid omfattar romanen?
  Berättarperspektiv: är en jag-roman, boken är berättad i tredje person eller ur annat perspektiv

  Boken/novellen börjar
  in medias res?
  från början?
  från slutet?

  Boken berättas i tidsföljd, hoppar i tiden, börjar från slutet

  Boken slutar med en
  sammanfattning eller ett konstaterande.
  med något helt oväntat.
  att slutet återknyter till början.
  något som ger läsaren något att fundera på.
  en antydan om framtiden och att livet
  kommer att gå vidare.

  Hälsningar Zainab
  <3

  Svara
 15. marco

  Hej Christina
  Jag undrar varför du valde att skriva om ”TulpanPojken”och om du kan relatera det till dig själv. Även om du skriver den på ett speciellt sätt för att göra den spännande

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Marco!
   Om du googlar Tulpanpojken eller söker på titeln här på min sida, ser du att det är en sann berättelse. Min mammas familj tog hand om en holländsk pojke efter kriget. Han lever fortfarande i Holland och han pratar fortfarande svenska. Så den är väldigt speciell för mig.
   //Christina

   Svara
 16. Theo

  Hej ,så vi har ett skolprojekt om förtattare . Lucky enough fick vi dig. Jag undrar bara om dina föräldrar stöttade dig under din period när du var blyg o tyst och när du skrev berättelser o böcker.

  Med vänlig hälsning, Theo

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Theo!
   Ja, särskilt min mamma var väldigt uppmuntrande till mig när jag var blyg och skrev berättelser. Min mormor var också en viktig person, hon tyckte att barn skulle få vara som de var och sa att allt skulle ordna sig. Och det gjorde det till slut också!
   Hälsningar Christina

   Svara
 17. Moa

  Hej!
  Vi har en skoluppgift där vi ska göra en presentation om författare och fick dig. Vi skulle vilja veta lite mer om din bakrund. Till exempel vad som fick dig att börja skriva? När började du skriva böcker?
  Mvh Ida och Moa. <3

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Ida och Moa!
   Det beror lite på vad ni menar med börja att skriva böcker. Min första bok kom ut för 21 år sedan, men jag har skrivit sedan jag var åtta, tio år. Jag hade inga syskon och var rätt blyg, så det var ett slags sällskap för mig själv. När jag var yngre skrev jag ofta om borttappade hästar. Mina böcker har sällan handlat om det. 🙂
   Lycka till!
   Glada hälsningar
   Christina

   Svara
 18. Mathilda

  Hej Christina! Som många andra håller jag på med ett skolarbete om dig och din bok eskort. Det jag undrar över är varför du valde att skriva denna bok, och även om hur du själv tänker kring kopplingen mellan bokens omslag och bokens innehåll. Kan inflika med att jag tyckte boken var väldigt bra och att du (utifrån det tyvärr ganska lilla jag läst av dig) verkar vara en grym författare. Tack på förhand!

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Mathilda!

   Ledsen för sent svar här. Alltså, det är ju inte jag som gör bokomslagen. Det är en formgivare. Men i bästa fall så funkar omslaget med innehållet, den som gör formen vet ju vad boken handlar om. Just med Eskort tycker jag nog att det fungerar bra.
   Jag skrev den för att jag som reporter skrivit en del artiklar om liknande händelser. Så var det ofta med mina tidiga böcker.
   Kul att du gillar den!
   //Christina

   Svara
 19. Malin

  Hej, I vilken ålder började du bli intresserad av att skriva böcker och skriva allmänt, och när började du din författar karriär?

  MVH / Malin

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Malin!
   Jag har nog alltid gillat att skriva, fast först visste jag inte hur man skrev en bok. Jag skrev berättelser för hand från det jag kunde skriva, då var jag kanske 7-8 år. Min första bok kom ut 1998, så det är 21 år sedan nu.
   //Christina

   Svara
 20. Jasmin

  Hej Christina!
  Jag undrar vad du har för koppling till boken ”Heder”, vad fick dig att skriva den? Är historien sann? Som jag har förstått så blev du inspirerad till att skriva om våld på grund av ditt jobb som kriminalreporter, men är det någon kompis till dig som vart med om det och de detaljerna som den franska gamlingen i ålderdomshemmet sann, var hennes historia sann om hennes son, är boken alltså verklighetsrelaterad på något sätt? Varför valde du att skriva boken så dramatiskt?

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Jasmin!
   Ledsen för sent svar.
   Det är en lång historia, men som du ser har jag en bakgrund som kriminalreporter. Jag hade skrivit om hedersrelaterat våld i tidningen innan boken kom. Efter att boken kom ut har jag skrivit om flera olika fall av hedersrelaterat våld och också fler böcker som handlar om det (Ingen du känner, t ex). Så jag vet mer om det nu än jag gjorde när jag skrev boken. När jag var 18 år arbetade jag på något som då kallades för långvårdsavdelning, så jag träffade många gamla människor. En del bitar har jag lånat från verkligheten. Så den är delvis verklighetsbaserad.
   När det gäller hur boken är skriven är det ju alltid så att man som författare vill skriva spännande och medryckande, eller dramatiskt, så att den som läser vill veta hur det går. Jag gillar själv spännande berättelser. När man skriver för unga läsare är det ännu viktigare, för många blir så fort uttråkade.

   Bästa hälsningar
   Christina

   Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej!

   Ingen aning, faktiskt. Den bok som sålt mest är den första, Kort kjol. Senast jag kollade hade den sålt i mer än 50 000 ex. Men det är över 20 års tid. Så alla mina titlar tillsammans är väl förhoppningsvis över 100 000 kanske. Man får försäljningen redovisad per år och jag har inte lagt ihop det.
   //Christina

   Svara
 21. Andreas

  Hej, jag ska skriva en bokrecension om boken ”Tulpan pojken ” och jag behöver veta vad du har för koppling till boken/historien,även om du ville förmedla något budskap när du skrev boken. Och varför du skrev boken? Tack så mycket för svar!

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Andreas!
   Tulpanpojken bygger på en verklig berättelse ur min familj. Min mormor och morfar tog hand om en holländsk pojke efter kriget så som det beskrivs i boken. Om jag inte minns fel så finns allt det beskrivet sist i boken. (Har den inte här nu.)
   Jag skrev boken då jag var uppväxt med den där berättelsen och 2015 då det kom många ensamkommande unga till Sverige insåg jag att det fanns en likhet mellan verkligheten och den här berättelsen.
   Jag ville egentligen bara berätta berättelsen så som den var, för att fler skulle få ta del av den. Och också för att säga att Sverige är ett starkt och tryggt land som har plats för många.
   Lycka till med din recension!
   Glada hälsningar
   Christina Wahldén

   Svara
 22. Thelma

  Hej, Christina!
  Jag undrar varför du valde titeln still boken för Tulpanpojken?

  Tacksam för svar!
  MVH Thelma

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Thelma!

   Att boken heter Tulpanpojken beror på flera saker. Dels låter det vackert, dels är det ju så att när det inte fanns någonting kvar att äta i Holland så åt människor till slut tulpanlökar. Det finns till och med ett recept på tulpansoppa i slutet av boken.

   //Christina

   Svara
 23. Tyra

  Hej Christina!

  Tyra här jag har bara några snabba frågor om dig till en presentation i skolan som ska ske om någon vecka. Hur kom du in på att bli en författare och i vilka genrer skulle du säga att du skriver inom. Är gärna intresserad att få veta så mycket som möjligt från dig 🙂

  Mvh Tyra

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Tyra!
   Jag har alltid velat bli författare men det tog ett tag innan jag kom på hur jag skulle göra. Därför blev jag journalist först.
   Mina böcker är ju inom många olika genrer; barnböcker, ungdomsböcker, deckare, lättläst, faktaböcker. Men genomgående är väl att de ofta är spännande. Eller jag försöker få dem att bli det i alla fall.
   //Christina

   Svara
 24. Emil

  Hej!
  Jag gillar själv att skriva och drömmer lite om att bli författare, har du några tips på hur jag kan bli bättre på att skriva?
  Mvh Emil

  Svara
  1. Christina Wahldén Inläggsförfattare

   Hej Emil!
   Ledsen att du har fått vänta så länge på mitt svar. Jag är inne i en skrivperiod själv och hade missat detta.
   Vad kul att du gillar att skriva och vill bli författare!
   En bra sak där är ju att du gillar att skriva. Det behöver man göra mycket för att lära sig mer. Det är en bra sak om man kan skriva lite varje dag, kanske i en dagbok eller en skrivbok som handlar om lite allt möjligt. Att skriva brev är också bra, men det är det inte så många som gör längre. Att pröva att skriva i olika format är också bra, alltså vanlig berättelse, dramatik, filmmanus, poesi, låttexter osv.
   Sedan är det förstås också bra att läsa så mycket man kan och hinner. Fundera på varför man gillar eller inte gillar vissa författare.
   Du kan gå till biblioteket och låna böcker om att skriva. Till exempel så har Stephen King skrivit en bra bok som heter just Att skriva: en hantverkares memoarer. Ibland finns det ju också skrivarkurser eller sommarkurser på bibliotek eller folkhögskolor. Det kan vara kul och inspirerande att träffa andra som också gillar att skriva.
   Så: skriv allt du kan och läs allt du kan.
   Många författare har i början av sin karriär varit med om att bli refuserade, alltså fått tillbaka sina manus från förlagen som inte vill ge ut dem. Det betyder inte att det inte blir en bok till slut.
   Så ge inte upp!
   Lycka till!

   Bästa hälsningar, Christina

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.