Tulpanpojken – ett ensamkommande flyktingbarn

Nu är den här, boken jag arbetat med det senaste året: Tulpanpojken. Den är för barn mellan 9 och 12 år, men den kan förstås läsas av alla möjliga åldrar. Eftersom den utspelar sig 1945 och 1946 tror och hoppas jag att också personer över 80 kan gilla den, då de själva var barn ungefär då.

Det är en sann berättelse som bygger på att min mormor och morfar tog emot en holländsk pojke på 11 år efter kriget. Det var en väldigt svår svält i Holland då, den sista krigsvintern kallas för Hungervintern där. Wim bodde i min mammas familj under 9 månader. Nu är han över 80 år, men han talar fortfarande svenska.

På ett sätt var han ett ensamkommande flyktingbarn, så som många nyanlända i Sverige idag är. Samtidigt hade han sina föräldrar kvar i Holland och åkte tillbaka dit. Men han höll kontakten med min mammas familj i mer än 70 år.

Hittills har jag berättat om boken för närmare 200 barn- och ungdomsbibliotekarier i Stockholm och Umeå. Jag kommer också att delta i seminarier om boken och temat flykt på Bokmässan i Göteborg. Kom gärna och lyssna om du är där!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.