På gång i vår och om Holland

Våren är intensiv, det är mycket som händer. Det är en hel del skolbesök som är inplanerade, jag ska till Smedjebacken och Lund och Växjö. Prata om ungdomsböcker och böcker på lättläst svenska. Så är jag på skolor i Göteborg hela vecka 13 då deras årliga litteraturvecka är. Vi är över 50 författare och illustratörer som susar runt i stan. Jag träffar åttor, femmor och nyanlända gymnasister. Det ska bli fantastiskt kul!

Om en dryg vecka åker jag till Holland för att göra research för höstens barnbok Tulpanpojken, som jag har skrivit om här tidigare. Den utspelar sig 1945-1946 och bygger på en verklig händelse. Min mormor och morfar tog hand om en holländsk pojke efter kriget i 9 månader. Han är över 80 år nu, men han pratar fortfarande svenska.

Honom ska jag träffa och besöka gatan där han växte upp. Jag ska också besöka Anne Franks hus i Amsterdam, där hon gömde sig med sin familj tills någon avslöjade var de var och de skickades till koncentrationsläger där alla utom pappan dog. Om du inte har läst hennes dagbok; gör det. Hon ville bli författare och hon hade blivit en fantastisk sådan om hon hade fått leva. Nu skrev hon enbart sin dagbok. Om du läser den så leta reda på nyöversättningen, den är fin!

Boken Tulpanpojken kommer ut först i höst, men jag tycker att det ska bli fint att få åka till Holland nu. Jag har varit där en gång tidigare, men det är för länge sedan. Reserapport kommer!

Manuset är nästan färdigt, men om jag ser något i Holland som känns viktigt då hinner jag få med det. Så jag är glad över att kunna resa dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.