Över 100 000 låntagare: som ett fullsatt Camp Nou

Utlåningsstatistiken för hur många böcker som lånades på biblioteken 2016 har kommit. Jag blir väldigt glad och tacksam över att inse att mina böcker lånades 113 119 gånger. Det är som ett fullsatt Camp Nou med mer än 10 000 personer som inte kommer in. 

Mest utlånad är min första bok, Kort kjol. Den är 19 år nu och ändå lånades den 7 690 gånger. Frågan om våldtäkt är inte utagerad, det visar också den senaste tidens uppgifter om fler anmälda våldtäkter men färre uppklarade och att polisen måste ta mord före sexualbrott. Under många år har Kort kjol varit min mest utlånade bok, så det är inget nytt.

Näst mest utlånad är den lättlästa Ny här, den första boken i serien om ensamkommande Hamed från Afghanistan. Ny här lånades 4 953 gånger förra året.

Som trea kommer barnboken Klaras hemlighet om en flicka vars pappa sitter i fängelse. Den följs av den första ungdomsboken från Kongo; I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig. Även uppföljaren till Kort kjol, Villig, lånas mycket.

Många vuxna tycker ofta att mina böcker handlar om för jobbiga saker. Utlåningen visar att mina läsare vill ha sådana ämnen. Det som är svårt, som sexualbrott, men också det som händer i andra delar av världen, som Kongo. Jag är väldigt glad för det.

I mina kommande böcker framöver spelar hedersrelaterat våld och krig en framträdande roll. Så det blir inte mindre jobbigt.

Tack tlll alla er som lånat! Hoppas ni ska fortsätta att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.