Nytt presidium i Svenska Deckarakademin

Från Svenska Deckarakademins hemsida:

Svenska Deckarakademin håller sitt vårmöte i Lund den 23-24 april. Under lördagen valde akademin en ny styrelse – eller presidium som ledamöterna kallar sin ledning. Författaren och journalisten Karin Alfredsson blev preses (ordförande) och översättaren John-Henri Holmberg vice preses. Tre författare valdes på de övriga posterna: Christina Wahldén sekreterare, Karin Wahlberg skattmästare (kassör) och Ninni Schulman övrig ledamot. Samtliga är nyvalda, även om Karin Alfredsson och Christina Wahldén satt i presidiet även under den tidigare 3-årsperioden.

Deckarakademin beslutade också att tilldela Håkan Nesser hedersutmärkelsen Grand Master med motiveringen ”Håkan Nesser har i snart 30 år varit en kvalitetskonstant i den svenska kriminallitteraturen, vars gränser han vidgat i en rad romaner med mörk humor och oväntade miljöer.”

Jag blev invald i Svenska Deckarakademin 2016 och sitter där på stol 15. Den som jag tror drev på det var Lilian Fredriksson, översättare från framför allt engelska tillsammans med sin man Karl G. Fredriksson av till exempel Ruth Rendells deckare. De bodde i Uppsala, liksom jag. Nu lever ingen av dem tyvärr längre, men jag tänker ofta på dem.

Deckare har alltid legat mig varmt om hjärtat, ända sedan jag var barn. Då läste jag böckerna om Kalle Blomkvist och Vi Fem. Ganska snart fortsatte jag med Agatha Christie och Dorothy L. Sayers och sedan var jag fast. Jag har skrivit deckare för både barn och för vuxna, men sedan jag kom med i Deckarakademin har mitt intresse ökat för genren.

Vi som sitter i den nya styrelsen hoppas kunna komma med många goda nyheter inom kriminallitteraturens område inom en inte alltför avlägsen framtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.