Lärarförbundet kritiska mot Hammarö kommun

Sören Bergström är ordförande för Lärarförbundet på Hammarö i Värmland. Han säger till Värmlands Folkblad att kommunen inte har något mandat att gå in och styra över undervisningen. Detta med anledning av kommunens beslut att dra in min bok Kort kjol från undervisningen på en högstadieskola.

Boken skrevs alltså 1998 och handlar om en våldtäkt, men framför allt om vad som händer efter övergreppet. Den som har läst Kort kjol vet att den största delen av skildringen rör läkarundersökning, förhör, rättegång, väntan och oro inför en dom mot de misstänkta gärningspersonerna. Självskadebeteende, skam, ångest och skuld hos den drabbade tar väldigt många fler sidor än vad övergreppet gör.

För så är det också i verkligheten. En våldtäkt är inte slut när den är över. Det är då kränkningen ofta verkligen börjar. Livet för en drabbad blir för alltid förändrat. Det är vad jag tycker att Kort kjol handlar om. Och den visar på en väg där man som utsatt kan få hjälp. Hos vård, polis, skola och vänner.

– Jag kan inte förstå varför rektor och förvaltningschef lägger sig i den pedagogiska planeringen, säger Sören Bergström, ordförande för Lärarförbundet på Hammarö, apropå beslutet att ta bort Kort kjol.

En förälder, som tyvärr vill vara anonym, säger till tidningen:

– Vi är inte så dumma att vi inte tror att våra barn kommer i kontakt med sådant här på andra platser, men det är inte skolans roll att uppmana till läsning av den här typen av böcker.

Bildningsförvaltningens chef Maria Kjällström vill, enligt Värmlands Folkblad, inte längre ta något ansvar för beslutet att dra in boken. Hon säger till tidningen att beslutet är föräldrarnas.

Läs gärna artikeln i VF själv här:

Lärarförbundet kritiserar Hammarö kommun

Jag vet inte vad föräldern menar med ”den här typen av böcker”. Jag undrar, ärligt talat, hur många av föräldrarna som är kritiska till boken som faktiskt har läst den själva.

Jag som författare känner inte igen mig i beskrivningarna av min egen bok.

Så vill jag gärna dela det Facebookmeddelande som Hammarö bibliotek nyligen har lagt ut. Där står:

”På förekommen anledning:
Hammarö bibliotek har inte, och kommer inte, ta bort boken ”Kort kjol” av Christina Wahldén ur bibliotekets bestånd.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.