Hur litteratur berikar och utvecklar språket

Nu börjar det rassla in besked om vilka av alla seminarier som Bokmässan i Göteborg har nappat på. I år är mässan 24-27 september.

Hittills vet jag att jag kommer att medverka i ett seminarium med titel som i rubriken ovanför: Hur litteratur berikar och utvecklar språket. Jag och SFI-läraren Maria Agdler ska tillsammans med en av hennes elever prata om hur böcker på lättläst svenska kan vara vägen in till ett rikt och fullt svenskt språk.

Maria Agdler arbetar på Enskede gårds gymnasium och har lång erfarenhet av att använda skönlitteratur i undervisningen. Medverkar gör även mitt förlag Vilja och Teskedsorden som gör ett idogt arbete för mångfald och tolerans. Jag ser verkligen fram emot det seminariet.

Jag hade förmånen att få komma och besöka SFI-läraren Maria Agdlers elever i början av året och det blev ett intressant samtal om många saker. Eftersom flera av eleverna hade en bakgrund från Afghanistan och jag hade varit där för ett år sedan pratade vi mycket om möjligheter och svårigheter där.

För en dryg vecka sedan träffade jag en annan grupp med nyanlända ungdomar i Småland, där den senast anlända kommit för bara några dagar sedan. Deras entusiasm inför böcker och intresse av omvärlden grep mig. Deras lärare gav mig den här responsen efter besöket:

”Eleverna tyckte att det var intressant och roligt att få lyssna på Christina. De tyckte också att Christina var intresserade av dem, vad de tänkte och tyckte. Besöket och samtalet med Christina gjorde att eleverna kände sig viktiga.​”

Sådant där värmer ens författarhjärta när världen känns som en kall och galen plats. Lättlästa böcker för mig handlar just om det: att få läsaren att känna sig viktig och sedd.

Nu pågår som bäst planeringen för nästa års lättlästa böcker. Så mycket kan jag avslöja som att det internationella demokratispåret vi påbörjat med Hamed och med Afghanistan kommer att fortsätta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.