Höstplaner: ny bok, skolbesök och en lång resa

Det är ju fortfarande sommar. Ändå är det tillbaka till vardagen nu. Och jag gillar vardagen. Hösten 2018 består av en massa olika saker för min del. Några kommer här:

En ny bok. Alltid lika kul och spännande. Den här heter Spionen i äppelträdet och kommer ut den 21 september. Det är en oväntad fortsättning på förra höstens bok Tulpanpojken, som handlade om en holländsk pojke som min mormor och morfar tog hand om 1945. Han berättar där om en judisk lekkamrat som försvann under kriget. När jag började leta visade det sig att flickan och hela hennes familj överlevt kriget. Spionen i äppelträdet bygger på flera verkliga berättelser, sådana som många läsare gillar. Men boken är en blandning av fakta och fiktion och jag har försökt att redovisa vad som är vad. Den är för läsare 9-12 år, men kan också fungera för äldre personer som liksom Spionen i äppelträdet var barn under andra världskriget. Hon lever fortfarande och jag har träffat henne.

Höst betyder också skolbesök. Alltid lika kul. För tredje året har jag digitala författarbesök hos Alléskolan. Intressanta reflektioner av tidigare elever är att de känner sig mer bekväma att prata med mig via datorn än om jag skulle vara i klassrummet. Vi pratar både om enskilda böcker och om läsning i största allmänhet under flera tillfällen i höst. Det ser jag fram emot!

Bokmässan är förstås en särskild höjdpunkt också. Jag finns på plats torsdag till söndag och i dagsläget är jag med vid sex programpunkter, men det kan bli fler. Håll dig uppdaterad via Bok & Biblioteks hemsida eller app. Kom gärna fram och säg hej om du är där! På Bokmässan får jag också veta om Falafelflickorna möjligen vinner Crimetime Specsavers Award där den är nominerad i kategorin Årets bästa barndeckare. Konkurrensen är hård men det blir spännande!

Jag ska till Skärholmen och tala med SFI-elever, det brukar alltid vara väldigt kul och givande. På samma sätt ser jag också fram emot att få prata med konfirmander i Gävle.

Senare i höst åker jag till Öland under tre dagar och deltar i något som heter Läsfåk. Ett så vackert ord. En fåk är en stark vind som blåser över Öland och en Läsfåk handlar då om en vind av läsning. Med femmorna ska jag prata om Falafelflickorna från i våras och med åttorna ska jag tala om Kort kjol och sexualbrott. Kort kjol som för övrigt fyller 20 år i år. Mer om det senare.

I oktober får vi veta om Tulpanpojken tilldelas Nils Holgersson-plaketten för förra årets bästa barnbok. Det är Svensk Biblioteksförening som har nominerat boken till det. Också väldigt spännande!

I november reser jag till Washington DC för att träffa en person vars berättelse jag vill lyssna till. Mer om det också senare. Jag har inte varit där tidigare och ser fram emot att gå på en massa fina museer som finns där, bland annat National Air And Space Museum och International Spy Museum.

I höst ska jag också skriva klart fortsättningen på Falafelflickorna. Tack för allt heter den. Det finns ett råmanus redan nu, men det ska putsas med hjälp av förläggare och redaktör. Hawa är en väldigt rolig bekantskap som jag hoppas få följa lite till. Den nya boken kommer ut våren 2019 och är för läsare 9-12 år.

Så det känns inte så hemskt alls att det blir höst, faktiskt. Det ska bli väldigt roligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.