Flera Augustar

Idag är jag lite tjurig. Det beror på vad som hände igår. Då presenterades vilka som är nominerade till årets Augustpris. Som vanligt finns en skönlitterär klass, en fackboksklass samt en klass för barn- och ungdomsböcker. Att den sistnämnda klassen är omöjlig är det många som tycker. Hur ska man på ett rättvist sätt jämföra en bilderbok med en bok för unga vuxna?

I år blev det ännu mer svårjämförligt då fem av sex böcker i den kategorin är bilderböcker. Alla väldigt bra och fina, det handlar inte om det. Men det finns en väldig massa bra kapitelböcker och böcker för unga vuxna som hade kunnat få vara med och slåss. Varför inte Onanisterna av Patrik Lundberg eller Vill ha dig så illa av Gunnar Ardelius? Bara som exempel.

Och återigen: kan vuxenvärlden sluta bli så förvånad över att många unga inte läser alls när vi skickar signalen att det som är för dem inte är viktigt eller ens bra. Som vanligt skriver tidningarna stora riktiga artiklar om det stora sk riktiga Augustpriset medan texterna om bästa fackbok och bästa barn- och ungdomsbok bara blir till notiser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.