Enbart kvinnor nya titeln för tredje deckaren från Darwin

Enbart kvinnor. Det är titeln på min tredje Darwindeckare som kommer ut i början av 2022. Den kommer förstås från det engelska uttrycket Women only, som bland annat används vid platser och händelser där enbart kvinnor får vara med. När det gäller Australien är Women’s Business ett ännu starkare uttryck för det.

Den här gången tar jag dig med till Arnhem Land, en timme med flyg öster om Darwin. Det är ett område som tillhör ursprungsbefolkningen och det krävs tillstånd att resa in där. 2019 deltog jag och 2 500 andra i Garmafestivalen där. Det var omtumlande. I boken är det svenska Greta som reser dit, till den heliga platsen Gulkula.

Så många möten och insikter med och om ursprungsbefolkningen som här heter Yolgnu och talar språket yolgnu matha. Det är ett av de språk som fortfarande lever och är starka då kolonisatörerna hade svårt att ta sig hit.

Tänk 40 grader och vind som en hårtork. Tänk papegojor som flyger fritt i eukalyptusskogen. Tänk eldar som brinner i natten.

Och titeln, Enbart kvinnor, innebär förstås inte att inte boken ska läsas även av män.

Om inte så länge hoppas vi kunna visa förslag till hur omslaget kommer att se ut. Och jag ska berätta om några fler platser där boken utspelar sig. Just nu, i juni, finns ett råmanus klart. Det ska bearbetas under resten av året för att gå i tryck i december. Jag hoppas förstås att du ska tycka om den här boken och bli sugen på att läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.