En författare till varje elev

Sedan många år tillbaka är vecka 15 varje år den så kallade Litteraturveckan i Göteborg. Då storsatsar Göteborgs stad och bjuder in ett stort antal barn- och ungdomsboksförfattare som sedan susar runt på skolor i hela stan och pratar böcker och läsning. I år var vi 50 stycken.

Tanken är att så gott som varje skolelev ska få träffa en livs levande författare och få möjlighet att prata om läsning och böcker och skrivande.  Som författare är det fint att få möta sin publik på dagarna och att på kvällarna få träffa sina kollegor.

I vanliga fall är det ett ensamt arbete att vara ute på skolor och prata om böcker. Under litteraturveckan hinner vi ses och utbyta erfarenheter om det lite udda jobb som det är att vara författare. Man känner sig lite mindre konstig, helt enkelt!

Fint är också att få besöka läsare i helt olika områden under veckan. Ena dagen kanske en skola i ett ganska välbärgat område, andra dagen besöker man kanske ett mer utsatt område. Jag hade förmånen att få besöka olika slags skolor under mina fyra dagar i Göteborg i år.

Starkt intryck gjorde Hammarkullen. På högstadieskolan där talas 25 olika språk. En del av elevernas föräldrar kan inte läsa och skriva själva och då blir det svårt när skolan ska skicka ut information om vad som händer i undervisningen. Tolkar används ibland.

Åttorna och niorna som jag träffade var otroligt pigga och glada. De var väl förberedda och hade skrivit ner frågor till mig. Då blir det ofta bra samtal.

Och man behöver inte älska mina böcker. En pojke hade börjat att läsa Villig, men slutat efter en sida eftersom han tyckte att den var för otäck. Men vi kunde prata om det, varför han inte gillade den och vad han läste istället.

Roligt var att många av eleverna i Hammarkullen läste så mycket böcker, också frivilligt. De har ett bibliotek med en engagerad bibliotekarie i. Tillsammans med entusiastiska lärare i svenska och svenska som andra språk lyfter de elevernas nyfikenhet och kunskap om vad svenska kan vara för något.

Det har förvånat mig att inte fler kommuner gör som Göteborg och storsatsar på läsning och författarbesök. Tills vidare får vi vara glada över att det sker här. Vecka 15 nästa år kommer vi tillbaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.