BTJ: På flykt är en ”fin, varm och lättläst berättelse”

Bibliotekstjänst, BTJ, har skrivit en recension av nya lättlästa boken På flykt. Den handlar om kriget i Syrien, sett ifrån grannlandet Libanon som jag besökte för ett år sedan. BTJ skriver bland annat:

”Detta är en fin, varm och lättläst berättelse som visar hur vanliga oskyldiga människor får lida i krig och hur de alla önskar fred och trygghet. Boken avslutas med en faktadel som tar upp Syrien, den arabiska våren, Libanon, den komplexa flyktingproblematiken samt SIDA och FN:s roll när det kommer till humanitära kriser. Boken är i litet och behändigt format.” 

Jag var i bergen utanför Beirut i en vecka förra sommaren för att hålla en kurs i hur man skriver just lättlästa böcker. Det var en fantastisk stilla och vacker miljö. Dimman i dalen om morgnarna, näktergalen som sjöng i cederträdet. Men också hit letade sig flyktingar från kriget i Syrien. Om det handlar boken.

Det har gått ett år nu och kriget bara fortsätter. Vi ser en svår tragedi i hela regionen, människor som traumatiserats svårt och förlorat allt, barn som inte kan gå i skolan, människor som dör på väg mot ett tryggare liv någon annanstans. Enligt FN finns det 60 miljoner människor på flykt i världen idag. Hälften av dem är barn. Inte sedan andra världskriget har så många varit på flykt. De flesta flyr inte långt bort, som till Sverige, utan inom sitt eget land eller till grannländer, som Libanon.

Som författare är jag ofta försiktig med att helt berätta vad en bok handlar om. Jag vill inte förstöra läsupplevelsen, eller spoila som det brukar kallas. BTJ inleder med att berätta handlingen i På flykt. Vill man inte veta hur det går ska man sluta läsa här, annars står det:

”Dana är på sommarlov hos sin farmor, som bor på landet i Libanon. En dag hittar hon en ung flyktingfamilj i uthuset och hon börjar hjälpa dem. När farmor förstår vad som pågår bjuds familjen in i huset och de blir vänner. När hösten kommer och Dana börjar på universitetet i Beirut vet hon att farmor har sällskap i huset.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.