Berättelserna myllrar i en härlig lässommar

En del har redan fått sommarlov, andra får det snart. För en del är sommaren full av upptäcktsresor, andra stannar kvar hemma. När jag var liten såg mina sommarlov ungefär likadana ut jämt. Först åkte jag några veckor till min mormor och morfar på landet utanför Nyköping. De bodde i ett stort hus som jag tyckte var läskigt på natten. Där fanns också en stor härlig trädgård och deras lilla hund, så det var mysigt samtidigt.

Sedan brukade vi hyra en stuga i fjällen en vecka. Många är ju i fjällen på vintern, men det är fint på sommaren också. Då kan man fjällvandra. Jag minns de fria vidderna, myggen och att man kunde dricka vatten direkt ur bäcken. Vi hade ingen egen sommarstuga. Det var min dröm att ha en plats att komma tillbaka till.

Sedan brukade vi hyra en segelbåt en vecka. Det var egentligen bara min pappa som kunde segla, så det var rätt nervöst när vi skulle lägga till. Han satt uppe sent och bestämde vart vi skulle segla nästa dag. Men det finns ingenstans där man sover så gott som i en båt där man hör vågorna klucka på andra sidan skrovet.

Efter de där veckorna var jag hemma i stan tills skolan började.

Jag åkte inte utanför Skandinavien förrän jag var 13 år. Då åkte vi på en bussresa till Wales. Jag minns att jag var yngst på bussen och det var sådär. Nu har många elever som jag träffar varit i flera olika världsdelar. Alla har inte den möjligheten.

Oavsett om du och din familj reser långt bort eller stannar kvar hemma så tycker jag att sommaren är en bra tid för berättelser. Gå till biblioteket och låna, läs med dina ögon eller med dina öron. Att lyssna på en bok går ju också bra.

I sommar läser jag bland annat: Hans Roslings bok Factfulness. Den ger Bill Gates i present till alla studenter som tar examen i USA. Den handlar om att världen är bra mycket bättre än vi tror. Den borde alla läsa. Man känner sig lite mindre deppig efteråt.

Jag läser också en bok om Australien; Peter Careys A long way from home. Den beskrivs som psykologisk thriller. Jag tror att den är mer än det. Så hoppas jag se några australiska filmer i sommar också. Ni som läst mina böcker vet att Australien är en alldeles särskild plats för mig sedan jag pluggade där 1993. Jag tittar på australisk film lika mycket för miljöerna och språket som för själva handlingen.

Jag ska läsa Katarina Wennstams Pojken under bron och Jenny Jägerfelts Comedy Queen.

Så måste jag läsa lite för böcker som jag håller på och arbetar med också, det blir nog en del om andra världskriget. Om det kan jag berätta mer lite senare. Jag ska skriva lite i sommar på två böcker där jag hoppas att i alla fall den ena kommer ut nästa år. Som författare jobbar man lite hela tiden, men det är en fördel att man kan ta med sig kontoret vart som helst.

En bra sak med sommaren är att man har tid att fundera och just läsa. Fråga en bibliotekarie på ditt närmaste bibliotek vad hen tycker att du ska läsa, om det finns några tips. Bibliotekarier har otroligt bra koll på vad som har kommit ut. Om du gillade en viss bok kan de ofta tipsa om någon som liknar den litegrann. Och pröva att läsa något som du aldrig har läst förut, kanske en pjäs eller en diktsamling. Töj dina gränser lite.

Oavsett om du är hemma där du alltid är eller om du är på resande fot önskar jag dig en skön sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.