Att bokcirkla på nätet, från Edsbyn till Uppsala

Nu har vi setts och pratat, fem tjejer i bokcirkeln som JallaTillsammans har i Edsbyn och så jag, som bor i Uppsala. Med i Edsbyn var också bibliotekarien Anette Helgesson. De satt hos ABF i Edsbyn och jag satt hemma i min säng. Genom Google Hangout kunde vi se varandra och efter lite inledande rundgång hörde vi varandra bra.

Eftersom de flesta av tjejerna inte har varit i Sverige mer än några månader pratade vi mest engelska, men lite svenska och arabiska också. Tjejerna har alla en bakgrund själva med flykt, från Irak och från Syrien.

Jag träffar flera tusen skolelever varje år och pratar om mina böcker, men sällan är de så väl förberedda som tjejerna i Edsbyn. Vi skulle prata i en timme men det var svårt att sluta.

De hade läst mina lättlästa böcker och vi pratade om dem, om Afghanistan, om krig, om fördomar, om språk, om drömmar och om framtiden. Att man kan göra vad man vill. Att tjejer kan ta plats.
Vi ska prata en gång till digitalt innan vi ses på riktigt.

Fast nästa gång ska jag inte ha datorn i knät. Varje gång jag gestikulerade, och det gör jag ofta, så hoppade bilden från min dator omkring. Nästa gång blir det skrivbordet!

Följ gärna projektet JallaTillsammans på Facebook:

JallaTillsammans

Och lyssna på den fint fnissiga podden som de spelade in efter vårt samtal:

JallaTillsammans podd om vårt första samtal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.