Tre nya böcker i höst

Hoppas din sommar var fin. Nu börjar skolorna. För en del är det en stor lättnad, för andra en oro. Jag har träffat ganska många ensamkommande flyktingbarn sedan årsskiftet. Många av dem kom hit hösten 2015. Först nu, i augusti 2016, får de börja i skolan. De har längtat väldigt länge.

Jag har skrivit tre nya böcker, utöver de böcker som är på lättläst svenska (de ska jag skriva om snart). Här kommer en liten presentation:

Den första är en bok för barn mellan 6 och 10 år, men den kan läsas av äldre personer också. Boken heter Du är modigast och handlar om Knut som är allvarligt sjuk. Han tvingas fira jul på sjukhus, på en barnonkologisk avdelning. Det är den första bok jag har skrivit som är illustrerad helt igenom. Bettina Johansson har gjort de fina bilderna.

Så kommer Guldgrävaren, som är fortsättningen av förra årets steampunk- och äventyrsbok Fripassageraren. Vi får följa syskonen Nell och Nick i deras fortsatta sökande efter sin försvunna mamma.

Den tredje boken är för vuxna. Det är tre år sedan jag skrev för vuxna senast. Boken heter Drottningen av Tiveden och Henrik Engelskman. Den handlar om Constantia, som har funnits på riktigt. Hon var en oäkta dotter, en frillodotter, till Sveriges kung Erik XIV. Boken utspelar sig på hennes dödsbädd, men hon minns tillbaka till 1590-talet då hon var hovdam på Nyköpingshus hos sin pappas halvbror Karl.

Bibliotekstjänst har läst alla tre böckerna. Om Du är modigast skriver de bland annat:

”Genom det nyansrika och samtidigt vardagliga språket växer ett inlevelsefullt porträtt av Knut fram. Barnens situation skildras med stor trovärdighet, berättelsen väjer inte för det mörka, som tankarna på döden och hur det känns att tappa håret. Samtidigt förmedlas en stark känsla av hopp och Bettina Johansson lyfter charmfullt fram värmen mellan karaktärerna i sina naivistiska illustrationer. Det är inkännande och tänkvärd läsning, inte minst för dem som möter allvarligt sjuka barn.” Den får betyget 4/5.

Om Guldgrävaren skriver BTJ:

”Humor och ironi präglar denna vilda skröna, tydligt inspirerad av Jules Vernes teknikintresse och Charles Dickens ömma, sociala samvete.” ”Det är en ren glädje att läsa en så väl skriven pastisch …” Betyget är 5/5. Hurra!

Slutligen, om Drottningen av Tiveden och Henrik Engelskman skriver BTJ bland annat:

”Genom att välja Constantia, en ”biperson” i kungliga sammanhang, betraktas hovets politiska och amorösa maktspel såväl inifrån som från scenkanten. Med ett lite korthugget men poetiskt språk gestaltas Constantias bitterhet över en utebliven kunglig titel, men också hennes ömsinta kärlekshistoria. Genom Constantias/författarens skarpa blick träder detaljer i klädedräkter, stora skeenden och excentriska personligheter liksom slottsmiljöerna fram som i en överdådig renässansmålning. Boken levandegör ett tomrum i den svenska historien och är en suggestiv berättelse som kräver koncentrerad läsning.” Betyg 4/5.

Så av tre böcker där 15 poäng är max får mina tre 13 poäng. Böckerna är väldigt olika, men jag tycker att det är roligt att skriva i olika genrer, i olika stil. Jag hoppas att du som läser också gillar att läsa i olika stilar, beroende på tidpunkt och humör.

Och hösten bjuder på många bra böcker. Så gå till närmaste bibliotek och låna på bara!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.