Tips om julklappar och vinterlovsläsning

Morgontidningen Svenska Dagbladet tipsade för en tid sedan om Årets bästa böcker. Där fanns till min stora glädje min senaste bok Tulpanpojken med. Den beskrevs bland annat som ”en tidlöst drabbande skildring av barns upplevelse av krig och svält”. Den som känner någon som är mellan 9 och 12 år gammal kan ge bort den i julklapp. Den fungerar också att läsa och minnas genom för äldre personer som var barn 1945 när boken utspelar sig. Allra bäst om en äldre generation kan läsa för en yngre.

Vill också passa på och tipsa om två väldigt bra och två väldigt olika böcker som jag har läst på senare tid som man kan läsa under lovet som snart kommer. Båda två finns både på bibliotek och som pocket. Den första är skriven av Linn Ullmann och heter De oroliga. Den kom ut 2015 och handlar om hennes föräldrar Liv Ullmann, skådespelare, och Ingmar Bergman, världsberömd regissör. Boken beskriver dem som två barn där hon själv, som verkligen är barn, ska försöka vara förälder till två ganska krångliga och krävande vuxna. Stora delar av boken utspelar sig på Fårö på norra Gotland och det är en väldigt fin miljöskildring.

En miljö av helt annat slag finns i deckardebutanten Anna Tells bok Fyra dagar i Kabul. Om kidnappade diplomater och en svensk ambassadör som inte har rent mjöl i påsen. Har man varit i Afghanistan känner man igen mycket av miljöerna, hus bakom höga murar och rädsla för attentat. Har man inte varit där får man en känsla som är väldigt autentisk. Anna Tell är själv kriminalkommissarie och man känner att hon vet exakt vad hon skriver om när hon beskriver olika insatser.

På min egen läslista i vinter står Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren. Jag var själv en teaterapa när jag gick på gymnasiet, så jag tror jag kanske känner igen mig i personerna. Jag vill också läsa David Attenboroughs bok The Zoo Quest Expeditions, Adventures of a Young Naturalist. Den handlar om resor han gjorde på 50-talet för att samla in djur till London Zoo. Det var bland annat David Attenboroughs ”fel” att jag reste till Stora Barriärrevet tidigare i höst. Hans senaste dokumentär om revet för BBC inspirerade mig väldigt. Och jag har alltid gillat äventyrsberättelser!

En sak som gör mig glad är att drygt 7 700 unika besökare har hittat till min hemsida och blogg i år. Det är en ökning med ungefär 1 000 besökare sedan förra året. Med det i bakhuvudet ska jag försöka att uppdatera sidan här oftare än vad jag har gjort i höst. Det är mycket annat som har kommit emellan, men det är roligt att ha en direkt kontakt här med alla läsare.

Jag önskar er alla en skön ledighet och en massa bra, roliga, spännande, läskiga och överraskande berättelser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.