Sommarläsning

Snart lämnar jag in min första version av nästa års deckare till mitt förlag. Höstens barnbok är snart skickad till tryck. Då uppstår en lucka som gjord för att fylla med läsning baserad på lust. I sommar kommer jag mest att läsa böcker för vuxna, men man vet aldrig, det kan ändras. Jag har redan börjat tjuvläsa i Ocean Vuongs En stund är vi vackra på jorden. Den har formen av ett brev från ett barn till en mamma där båda delar flyktingskapets svårigheter. Ett otroligt poetiskt språk fyllt av både smärta och skönhet.

Utöver det har jag (Boken om) min trädgård av Jamaica Kincaid på min lista. Jag älskar trädgårdsböcker, det är som feelgood för mig. Det här sägs vara en bok om trädgårdens koloniala historia och det intresserar mig väldigt.

Vi är Orlando av Johan Hilton vill jag också läsa. Om attentatet mot en nattklubb 2016 och hatet mot hbtq-samhället där 49 människor mördades och många skadades. Den har fått fantastiska recensioner.

Ytterligare en skildring i genren true crime är Peter Englunds Söndagsvägen. Om ett kvinnomord 1965. Den vill jag läsa av flera skäl; han skriver bra, våld mot kvinnor intresserar mig och mordet skedde samma år jag föddes. Boken beskrivs bland annat som en skildring av Sverige under rekordårens topp.

Annars är ju sommaren en bra tid för att läsa gamla böcker som man kanske har missat. Jag tänker plöja en samlingsvolym av John le Carré, en av mina absoluta favoritförfattare. Och så har jag en Leif GW Persson som jag inte har läst.

Utöver det blir det faktaböcker om Australien. Och kanske ett och annat oväntat loppisfynd.

När jag tittar på listan här ovan är den inte helt typisk för min läsning. Jag brukar läsa fler kvinnliga än manliga författare. Och fler utländska än svenska. Men sommaren är också en bra tid att pröva att läsa något som man aldrig har läst förut, i en ny genre, från ett nytt land, ur ett nytt perspektiv. Trevlig sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.