Redigering av vårens bok Tack för allt

Att skriva en bok går mycket långsammare än att skriva en tidningsartikel. Vill man skriva något i en tidning går det ju att göra i realtid, direkt när det händer, på hemsidan. En bok tar för mig minst ett år från idé till färdig bok.

Nu är det i mitten av november och jag har precis börjat att redigera fortsättningen på Falafelflickorna. Boken heter Tack för allt och kommer ut i början av april. Min redaktör har tvättat texten en gång och nu ska jag knåda ihop hennes kommentarer med de andra tillägg som jag vill göra. Så får hon en ny version ungefär till lucia.

För en tid sedan träffade jag elever i Hille utanför Gävle. De frågade hur ofta jag läser mina egna böcker. Sanningen är ju att när en bok väl är tryckt läser jag den inte igen. Då är jag så trött på den. Då vill jag bara skriva nästa bok.

I vårens Tack för allt har jag fått hjälp med manuset. Dels har jag två grupper av elever, en i Hjulsta utanför Stockholm och en i Malmö, som har läst och kommenterat och hjälpt mig att göra manuset bättre än det var tidigare. Så har några poliser hjälpt mig med fakta om hur hundpoliser arbetar. Det ska jag också få med i nya boken. Hawa vill ju bli hundförare, alltså en polis som arbetar tillsammans med en hund, och då är det viktigt att det blir rätt i boken.

Snart ska jag åka till Öland och berätta om den första boken, Falafelflickorna, för elever där. Kanske berättar jag lite om den nya boken också. Ofta kan man få väldigt bra idéer när man träffar sina läsare. Jag hoppas ju få skriva ännu fler böcker om Hawa, så jag samlar på mig allt jag hör nu.

I den nya boken dyker flera nya karaktärer upp. Bland annat Nettan, från föreningen Kriminellas revansch i samhället. Hon är påhittad, men föreningen finns på riktigt. De har hjälpt många personer som har varit kriminella att sluta med det. Det är en väldigt bra sak.

Tack för allt är också en deckare, precis som Falafelflickorna är det. Med Hawas hjälp löser polisen flera allvarliga brott. Hon vill fortfarande bli polis. Och i den här boken blir hon vän med en riktig polishund som heter Dante.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.