Rabén&Sjögren kritiserar censur av Kort kjol

Med anledning av värmländska Hammarö kommuns beslut att plocka bort min bok Kort kjol från högstadiet har mitt förlag Rabén&Sjögren, som gav ut boken första gången 1998, skrivit följande pressmeddelande:

”Värmländska Hammarö kommun har beslutat att plocka bort Christina Wahldéns debutbok Kort kjol från skolundervisningen eftersom de tycker att den ”inte är lämplig”. Förlaget Rabén & Sjögren är mycket kritiskt till beslutet. Från och med idag och två veckor framåt lägger förlaget ut boken som kostnadsfri e-bok på sin webb, rabensjogren.se.

–       Kort kjol är en oerhört viktig bok som skildrar en faktisk verklighet. Vi måste våga lyfta även ämnen som är svåra. Det är allvarligt att Hammarö kommun väljer att plocka bort en så angelägen bok, och oroväckande om vi låter enskilda föräldrar diktera villkoren för vad eleverna ska läsa, säger Cecilia Knutsson, publicistisk chef på Rabén & Sjögren.

Christina Wahldéns debutbok Kort kjol, utgiven 1998, är en omskakande skildring av ett övergrepp som berört många läsare. Boken har tryckts i mer än 50 000 exemplar och lånades. 2014 ut mer än 10 000 gånger på svenska bibliotek och skolbibliotek. Hammarö kommun anser nu att boken har ”ett språk som inte lämpar sig för barn” men beslutet att plocka bort boken från skolundervisningen ifrågasätts starkt från flera håll.

– Jag är förvånad över beslutet. Jag tycker att det är ett större problem att våldtäkter förekommer än att jag har skrivit en bok om det. Dessutom är boken 17 år gammal, säger författaren Christina Wahldén.

Föräldrarna i Hammarö kommun överväger enligt TT även att anmäla boken Kort kjol till Skolinspektionen för granskning. Både författaren och Rabén & Sjögren välkomnar en sådan granskning.

Reaktionerna mot beslutet att ta bort Kort kjol från undervisningen har varit starka på sociala medier. Bibliotekarier, lärare och författarkollegor har uttryckt stöd för både boken och författaren.

Rudbecks bibliotek i Sollentuna twittrar: ”Rekommenderar #kortkjol av Christina Wahlden. Mycket jobbig och obehaglig läsning men så viktig! Bu för #bannedbooks!”

Författaren och litteraturforskaren Carina Burman twittrar under #hurtänktedehär: ”Litteraturens uppgift är inte att vara behaglig.Barnlitteratur handlar inte om det gulliga och lättsmälta. Även det skrämmande måste skildras.”

Boken Kort Kjol är utgången sedan flera år men från och med idag lägger förlaget ut boken som kostnadsfri e-bok från förlagets webbplats, rabensjogren.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.