Podd om bråket runt Kort kjol

I höstas blev det bråk om min bok Kort kjol från 1998. Föräldrar i Hammarö kommun i Värmland tyckte att det var en hemsk och olämplig bok. Eftersom den handlar om våldtäkt är det så klart inte någon trevlig bok, men kanske tyvärr en nödvändig sådan. Boken hade använts i undervisningen på en högstadieskola under tio års tid, men efter föräldrarnas klagomål plockades den bort.

Kort kjol lånades mer än 10 000 gånger 2014 och när mitt förlag Rabén&SJögren gjorde boken tillgänglig för gratis nedladdning på nätet under två veckor gjordes drygt 3 000 nedladdningar. Effekten av föräldrarnas protester blev alltså att boken blev ännu mer läst. Förlaget gjorde också ett nytryck så att boken nu går att köpa igen.

Om detta och mycket annat pratar jag och min förläggare Cecilia Knutsson i podden Bakom boken. Lyssna gärna här: Podden Bakom boken om Kort kjol

Dela gärna vidare. Fortsätt samtalet.

Vem ska bestämma vilka böcker man ska läsa i skolan? Föräldrar eller pedagoger?

Vilka texter kommer att anses som olämpliga nästa gång?

Jag tror att skolan är ett fönster och en fristad för svåra frågor som man kanske inte vill eller vågar prata med sina föräldrar om. Och jag tror att pedagoger är bäst lämpade för att välja vilka böcker som fungerar att läsa i undervisningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.