På plats 162 av de mest utlånade författarna 2014

Varje år kommer en lista över vilka författare som lånas ut mest på folk- och skolbibliotek. Listan går upp till de 200 mest utlånade. Under några år har jag inte varit med där, men i år slog jag till och hamnade på plats 162. Det känns förstås otroligt roligt!

Tittar man på hela listan ser man att barn- och ungdomsboksförfattare verkligen sopar banan med vuxenförfattarna när det gäller utlåning. I topp ligger Martin Widmark med overkliga 1,9 miljoner utlånade böcker. Tätt efter honom kommer förstås illustratören till Lasse-Majaböckerna Helena Willis med drygt 1 miljon lån och som god trea Helena Bross. Först på fjärde plats kommer Astrid Lindgren.

Om man ser till utlåningsstatistik men också till försäljningsstatistik som kom nyligen är det barn- och ungdomsböckerna som står för framgången. Ändå återspeglas inte det alls i den bevakning av svensk litteratur som kultursidor och nyhetsredaktioner gör. Där smäller fortfarande en intervju med en utländsk vuxenförfattare högre än med en framgångsrik inhemsk barn- eller ungdomsförfattare.

Det finns ett elitistiskt tänkande där som jag ogillar. Litteratur är till för alla. Det är en demokratisk fråga.

Själv gläds jag åt att vara mer utlånad än exempelvis John Green, han med Förr eller senare så exploderar jag samt Pappersstäder. Men han skriver ju också för unga vuxna.

Så kanske ska jag vara ännu gladare över att vara mer utlånad än Åke Edwardsson (en av mina lärare på Journalisthögskolan i Göteborg för länge sedan) eller herr och fru Ahndoril eller Majgull Axelsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.