Om omslagets betydelse

Den senaste tiden har jag fått se omslagen till mina två nya böcker som kommer senare i år. En för barn mellan nio och 12 år och en för unga vuxna. Tyvärr får jag inte visa dem riktigt än, men snart ska du också få se.

Många av mina läsare tror att det är jag själv som gör omslaget. Eller i alla fall väljer det. Riktigt så är det ju inte. Det är en formgivare som bokförlaget kontaktar som gör framsidan, omslaget, till boken. Ofta sker det innan innehållet, texten, till boken är helt klart. Det är alltid otroligt spännande att få se hur det blir.

Oftast får jag bara se ett förslag. Det som formgivaren själv tycker är det bästa. Ibland kan jag få se flera olika varianter med olika bilder eller olika perspektiv. I bästa fall tycker jag, förläggaren och formgivaren bäst om samma omslag, men det är inte alltid så. Och då blir det kompromisser.

Själva titeln till en bok, som ju också är en del av omslaget, kan ändras i ett sent skede. Orden på omslaget är viktiga, precis som bilden. Vad ger olika ord för associationer och känslor? Utan att säga för mycket kan jag berätta att det finns syrener på omslaget till den kommande barnboken, som utspelar sig i skärgården. Syrener triggar igång i alla fall mig på sommarlov och lediga dagar. Syrener blommar i början av sommaren, så att man vet att man har hela sommarlovet framför sig. Syrentiden är den bästa av tider.

Omslaget till ungdomsboken är mer gåtfullt. Där finns en massa olika saker som man inte riktigt vet betydelsen av. Det gåtfulla kan också fungera som en läslockare. Vad handlar det här om egentligen? Det där vill jag läsa mer om.

Håll utkik här framöver så kommer du snart att kunna se hur de två omslagen ser ut i verkligheten. Då kan vi fortsätta diskussionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.