Om hösten och lästips

Våren har varit intensiv. Alla texter som ska bli böcker i höst ska lämnas.

Av mig blir det en barnbok och tre lättlästa böcker i höst.

Barnboken heter Tulpanpojken. Den bygger på en verklig berättelse. Efter andra världskriget, 1945, tog min mormor och morfar emot en 11-årig holländsk pojke under nio månader. Min mamma var 13 år då. De blev som syskon. Nu, mer än 70 år senare, talar han fortfarande svenska. Jag var i Amsterdam i våras och träffade honom.

På ett sätt var han en ensamkommande flyktingpojke, även om han sedan kunde åka tillbaka till sin familj i Holland. Att han kom hit berodde på att det var svår svält i Holland den sista krigsvintern, Hungervintern. Det fanns nästan ingenting att äta. Mer än 20 000 holländare dog av svält då.

Sedan kommer en bok på lättläst svenska som heter Sara springer inte. Den handlar om ett svårt, känsligt men också viktigt ämne: kvinnlig könsstympning och hur man kan få hjälp. Ingen vet exakt hur många kvinnor som är drabbade, men minst 40 000 lever idag i Sverige som har stympats på något sätt.

Nästa lättlästa bok heter Sluta slå! Den handlar förstås om att det är förbjudet att slå barn i Sverige.

Och för er som gillar Hamed kommer äntligen en ny del i serien: Hamed på Nobelfesten. Ett mycket glamouröst omslag med Hamed i frack utlovas.

Jag kommer att finnas på Bokmässan i Göteborg för att berätta om mina böcker. Kom gärna och säg hej om du är där. Jag finns både på seminarier och i Rabén&Sjögrens monter. Jag återkommer med program.

Lästips inför sommaren är alltid bra. Jag skulle vilja tipsa om Ann-Helén Laestadius bok Tio över ett, om hur Kiruna rivs och vad det gör med en människa när hennes platser försvinner. Ann-Helén har fått både Augustpriset och Norrlands Litteraturpris för den boken. Och så har hon haft ett mycket uppskattat Sommarprat som du kan lyssna på via Sveriges Radios webb. Där pratar hon mer om Kiruna och flytten.

Läs gärna hennes andra böcker också i serien om Agnes som börjar med boken SMS från Soppero.

Ha en riktigt fin och skön sommar!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.