Nämn inte de döda nominerad till Årets deckare

Kan man tävla i att skriva böcker? Det finns olika uppfattningar om det, diskussionen brukar svalla både i samband med Nobelpriset och med Almapriset liksom vid andra stora bokpris. Samtidigt kan det väcka läslust och intresse att ta del av de böcker som nomineras och det är ju alltid en bra sak.

Jag är otroligt glad och stolt över att min första Darwindeckare Nämn inte de döda, som kom ut i januari 2020, är nominerad till Årets deckare av Svenska Deckarakademin. Den valdes ut bland 135 inskickade böcker. Totalt är vi fem kvinnliga författare, och det är inget dåligt startfält jag får vara med i: medtävlande är Stina Jackson med Ödesmark, Tove Alsterdal med Rotvälta, Kristina Ohlsson med Stormvakt och E L Dezmin med Mig skall intet fattas.

Tove Alsterdal har jag läst allt av och hennes böcker tycker jag väldigt mycket om. Stina Jacksons båda böcker är också enormt starka och där kan jag känna igen mig i landskapets betydelse för berättelsen, även om jag skriver om Australien. Av Kristina Ohlsson har jag mest läst hennes barnböcker, men gillar dem skarpt. E L Dezmin är en ny bekantskap att stifta.

För första gången sedan priset började delas ut, 1982, är det enbart kvinnliga författare som är nominerade. Må bästa bok vinna, helt enkelt. Och vilken det blir får vi veta den 22/11 när även prisen för årets bästa till svenska översatta kriminalroman, årets bästa debutant samt årets bästa barndeckare delas ut.

3 tankar kring ”Nämn inte de döda nominerad till Årets deckare

 1. Tofflan

  Hej, va kul att du har en blogg! Ochså glad jag blev över vinsten. Grattis till nomineringen. Jag håller självklart tummarna för att du kammar hem utmärkelsen!!!

  Svara
   1. Tofflan

    Ja nu har boken anlänt, som du vet. Jag får träna på… särskrivning. Det ska ju stå ”Och så glad…” i min kommentar ovan och inget annat. 🙁

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.