Nämn inte de döda den sjätte bästa boken 2020 enligt DN

Vad som är en bra bok är förstås väldigt personligt. Ändå blir jag enormt glad över att Lotta Olsson i Dagens Nyheter, en av de i landet som läser flest deckare, idag listar min första Darwindeckare Nämn inte de döda, som den sjätte bästa deckaren under 2020. Då gäller samtliga utgivna deckare, svenska och utländska blandat.

Det blir ett kvitto på att jag som författare har gjort något rätt, att det finns något där. Det värmer otroligt.

Det här året var på många sätt inte som andra år. Corona och allt det där. Det var redan i januari som min första vuxendeckare på länge kom ut. (Har skrivit tre tidigare, två på Norstedts och en på Wahlström&Widstrand. ) Nämn inte de döda kom ut på Forum och jag hade min första riktiga releasefest på drygt 20 år.


Att växla från barn- och ungdom till kommersiell och hårt konkurrensutsatt vuxengenre kräver stöd. Råmanuset till boken skrev jag på egen hand under flera års tid. Jag trodde det var en solitär. Så via min dåvarande agent Jessika Bab Bonde mötte jag min nuvarande förläggare John Häggblom. Han pratade direkt om en serie och jag tänkte ”visst”. Så ville han lyfta ut allt om cyklonen Tracy till bok 2. Plågsamt då, men rätt tänkt. I januari 2021 kommer uppföljaren Cyklonvarning och en del som läst den tycker att den är mer spännande än ettan.


John är hård men rättvis. Han har lärt mig massor. Framförallt att skriva karaktärsdrivet, vilket passar mig bra. Vi tänker lite som man tänker när man skriver tv-serie. Det ska vara en värld man vill in i och tillbaka till.


Jag har läst dramaturgi i Australien tidigare, kopplat till teater. Där lärde jag mig en grej av William Shakespeare som också är bra för att skriva effektivt: börja så långt in i scenen som möjligt och lämna den så fort du kan. Då skapas en rörelse framåt.
Bok 2 har gått till tryck nu. Den skrevs på mindre än ett år tack vare detaljerat synopsis (50 sidor). Men reaktionerna på ettan är ju ett slags kvitto förstås.


Ingen författare skriver i ett vakuum. Runt omkring finns förläggare, redaktörer, kommunikatörer, agenter.

Just nu ser jag fram emot responsen från förläggare och redaktör på synopsis för bok 3 i Darwinserien! Den utkommer våren 2022. Nu börjar arbetet om igen. Allt börjar om, allt går i cirklar. Begreppet Songspirals kommer jag att återkomma till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.