Läsarmöten som inspirerar

Oftast träffar jag högstadieelever när jag pratar om mina böcker. Ganska ofta träffar jag elever som säger att de inte gillar att läsa. Jag brukar svara att de inte har fått rätt bok, bara. Högstadieeleverna har inte valt själva att lyssna på mig. Om de inte går dit får de frånvaro. Ofta träffas vi i slitna klassrum, i en miljö som andas oro.

Idag berättade jag om min bok om Daniel Solander och Linnés äldsta dotter Lisa Stina, Den som jag trodde skulle göra mig lycklig, på biblioteket i Storvreta norr om Uppsala. Närmare 35 personer hade gått dit, alldeles frivilligt denna gråmulna lördagseftermiddag. De lyssnade intresserat och ställde sedan en massa frågor. De var vuxna och miljön fin och lugn.

Särskilt glad blev jag över två kvinnor som hade läst boken. Den ena var botaniskt kunnig själv och hade arbetat i en trädgård. Hon talade upprymt om hur berörd hon hade blivit av boken och personerna den skildrar. Och hon hade bara hittat ett enda botaniskt fel: det fanns inte gula rosor på 1700-talet.

Den andra kvinnan gillade också boken och ville veta om jag skulle skriva flera böcker för vuxna, som liknade den här. Hon ville i så fall gärna läsa dem. Hon var redo för fler berättelser. Jag kunde lugna henne med att det kommer fler böcker för vuxna. Inte nästa år, men sedan.

Det här är magiskt med böcker: jag skriver en text, en bok som är min. Sedan läser för mig helt okända människor den och gör sig en egen bild, får egna upplevelser, blir berörd av särskilda saker. Boken lever sitt eget liv. Ofta vet jag ingenting om det. Så det är lyxigt för mig som författare att få möta en människa som har läst en av mina böcker och som vill ha mer.

Jag ville gå hem och fortsätta att skriva direkt. Nu när jag vet hur i alla fall några av mottagarna ser ut. Sedan kan jag ju önska att fler unga läsare också skulle få vara med om bokprat på ett bibliotek, i en miljö som öppnar för samtal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.