Kort kjol bortplockad av Hammarö kommun

Hammarö kommun i Värmland har bestämt sig för att ta bort min debutbok Kort kjol ur skolundervisningen, där den har använts under flera år Anledningen är att föräldrarna tycker att språket i boken, som handlar om en våldtäkt, är olämpligt och inte ”lämpar sig för barn”. Det är alltså elever i åttonde klass som tidigare har läst boken.

I TT-artikeln här nedan säger Hammarö kommuns förvaltningschef Maria Kjällström så här efter föräldrarnas protester: ”Vi har läst boken igen i ett nytt ljus och anser att den inte är lämplig.”

Hammarö kommun tar bort Kort kjol

Jag skrev Kort kjol 1998. Vi pratar om en 17 år gammal bok. Kort kjol är den av mina drygt 40 böcker som har sålt allra mest genom åren och det är också den av mina böcker som ständigt är mest utlånad på biblioteken. Under 2014 lånades Kort kjol ut mer än 10 000 gånger.

Ibland när jag är ute på högstadieskolor hör jag talas om föräldrar som ifrågasätter om Kort kjol är lämplig läsning. Efter att ha pratat med lärarna brukar föräldrarna förstå värdet av att prata också om svåra erfarenheter i skolan.

Ibland händer det förstås att någon elev eller någon lärare har varit utsatt för sexuella övergrepp. Ibland vet skolan om det, ibland inte. Om någon inte vill lyssna när jag berättar om boken tycker jag att den personen ska få slippa det. Det fungerar av sig själv, det är inget jag eller skolorna gör någon stor sak av.

Jag träffar i snitt 3 000 högstadieelever på ett år. Oftast vill skolorna att jag till någon del ska tala om sexuella övergrepp utifrån Kort kjol.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, anmäldes 20 300 sexualbrott i Sverige under 2014. Av dem rubricerades 6 700 som våldtäkt. I den Nationella trygghetsundersökningen uppger 1,3 procent av alla mellan 16 och 79 år att de utsattes för sexualbrott under 2013.

Här kan du själv läsa mer om statistik över sexualbrott på Brås hemsida:

Läs mer om sexualbrott och våldtäkt, Brå.

I min värld är det upprörande att människor blir våldtagna, inte att någon skriver en bok om det. Skönlitteratur för unga vuxna kan inte heller vara enbart trevlig och ljus, för sådan är inte verkligheten. Det vore osant att skildra världen så.

Sedan Kort kjol skrevs är det också väldigt många personer som har utsatts för våldtäkt som på olika sätt har hört av sig och tackat för att boken finns.

Enligt TT:s artikel överväger föräldrarna också att anmäla Kort kjol till Skolinspektionen. Jag välkomnar varmt en sådan granskning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.