Julklappstips: En varm vinter

Snart är det jullov. Många av mina läsare har längtat efter det, jag vet. Jag hoppas ni får ett långt och härligt lov med massor av tid att hänga på bibblan, låna bra böcker och kanske också läsa en och annan julklappsbok. Att byta ut sin egen verklighet mot andra tider och platser utan en massa måsten som pockar på.

Mitt julklappstips är min bok En varm vinter. Den utspelar sig under jul och nyår i Australien. Där är det som bekant sommar nu. Idag är det 23 grader varmt i Sydney. Jag var senast i Australien 2011. Då passerade jag bland annat Martin Place i centrala Sydney, ett slags bred gågata med en fontän bara några kvarter ifrån operahuset i hamnen.

Nyheten om gisslandramat på kaféet där för några dagar sedan var overkligt att ta del av. Två döda utöver gärningsmannen. Sydney, som jag upplever som ”min” stad i Australien, var en stad i chock och smärta. Hashtaggen #illridewithyou skapades till stöd för muslimska medborgare som kände sig hotade i sin vardag på grund av gisslandramat skapade hopp och gemenskap.

Så dagen efter det fasansfulla attentatet mot skolan i Peshawar i Pakistan. Mer än 100 dödade barn. Jag tittar på kartan. Ser hur nära det ligger Jalalabad i östra Afghanistan som jag besökte i februari i år. En vacker stad omgiven av höga berg där jag bodde i ett hus med en blommande banan i trädgården. Vi bodde så vi hörde skotten från skjutbanan där amerikanska och afghanska soldater övade på kvällen. Om natten strök helikoptrar på spaning lågt över husen.

Jag tänker att attentatet i Peshawar också är ett svar till fredspristagaren Malala. Dödligt våld mot barn som vill lära sig att läsa och skriva. Som om det vore något livsfarligt de lärde sig.

Till dig som har möjlighet att både lära dig nya saker och också att läsa säger jag: läs om världen. Läs böcker av författare från andra länder. Ta till dig andra synsätt och andra tankegångar. Läs av glädje och av sorg.

Låt detta bli en varm vinter för oss alla.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.