Inne i skrivarbubblan

I januari 2021 gav jag ut två böcker, en deckare och en barnbok. Det var en intensiv tid med samtal, recensioner och glädje. Men det går ju fortare att läsa ut en bok än att skriva den, så sedan en tid tillbaka har jag nu autosvar på min mejl. Jag läser mejlen ändå, men det ger en liten frihet i att inte behöva svara på allt direkt. I stället kan jag fokusera på att skriva nya saker.

Jag arbetar nu med den tredje delen i Darwindeckarna. Vad den ska heta kommer vi att berätta lite senare. Jag har, precis som inför bok 2 som heter Cyklonvarning, arbetat med ett detaljerat synopsis. Det har 77 kapitel och just nu har jag skrivit mig igenom en första version av 62 kapitel. Så 15 kapitel återstår och jag ska lämna en första version av hela manuset till midsommar. Så det kan gå.

Som journalist arbetar man ju med kortare texter. När jag slutade som reporter 2012 var de längsta nyhetstexterna jag skrev kanske 2 500 tecken. Manuset för den tredje deckaren är uppe i drygt 400 000 tecken nu. Så det är mer en Atlantångare än en roddbåt. Texten tar längre tid att vända, om man behöver det.

Olika författare arbetar ju på olika sätt. En del skulle aldrig få för sig att ha ett synopsis som grund, men ska man skriva spänning tycker jag att det är bra. Då har man lite kontroll över villospåren.

Försommaren kommer med en del roliga överraskningar: vi berättar vad titeln för bok 3 blir, vi kommer att kunna visa ett omslag. Jag har sett några skisser och det kommer att bli snyggt! För mig innebär sommaren en övergång från förläggarläsning till redaktörsläsning vilket också betyder att säcken knyts ihop under hösten med flera nya versioner och genomskrivningar av boken som är tänkt att komma ut i början av 2022.

Den här coronavåren har jag också hunnit med att läsa mer än vanligt. Här är några boktips i floden:

Stöld av Ann-Helén Laestadius

Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson

Ljudet av fötter av Sara Lövestam

Mordkonsulten av Elly Griffiths

Dagen är kommen av Ninni Schulman

Utöver det har jag läst flera faktaböcker om gängkriminalitet och om andra världskriget. Och så läser jag lite Agatha Christie och John le Carré mellan varven, det finns alltid en massa saker som man har missat att läsa. Har man en bra bok är man aldrig ensam. Inte ens i skrivarbubblan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.