Inför internationella kvinnodagen: Kvinnor arbetar gratis 58 minuter om dagen

Den 8 mars är det FN:s internationella kvinnodag. Då uppmärksammas särskilt kvinnors situation och ojämställdhet över hela världen. I en del länder är 8 mars till och med en nationell helgdag. I till exempel Kina får kvinnor en ledig eftermiddag.

Just eftermiddagarna är annars lite problematiska för jämställdheten. Sveriges kvinnolobby har räknat ut att om man arbetar 8-17 varje dag så gör löneskillnaderna mellan män och kvinnor att kvinnorna slutar få betalt för sitt arbete klockan 16:02 varje dag. De arbetar alltså gratis nästan en timme om dagen. Så mycket mer tjänar deras manliga kollegor för samma arbete.

Det är förstås inte okej. Chefer och alla som sätter lön måste tänka på det. Och kvinnor måste kräva mer betalt.

Den 8 mars i år träffar jag mer än 100 SFI-elever i Mönsterås och Högsby i Småland. Vi ska prata just om internationella kvinnodagen och kvinnors rättigheter. Jag tänkte också berätta om min nya bok på lättläst svenska som handlar om mordet på Fadime och hedersrelaterat våld. Just i Högsby blir det svårt att inte också prata om hedersmordet på Abbas Rezai som skedde där 2005. Jag skrev ganska mycket om det i Svenska Dagbladet när jag arbetade som kriminalreporter. När jag tänker på det nu inser jag att jag minns alldeles för många otäcka detaljer.

Hedersrelaterat våld drabbar inte enbart kvinnor. Det drabbar män och det drabbar hela familjer.

Jag ser fram emot samtalen om kvinnors rättigheter som också är bra för allas rättigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.