Högsta betyg för Expedition Rädda Revet

Den första recensionen som man får för en bok känns ofta avgörande. Som författare har man suttit för sig själv och skrivit. Man vet inte riktigt vad det är man har gjort, hur konstigt det än låter. Det är först när någon läser ens text som boken uppstår på riktigt. Det är i läsaren det händer.

Därför är det förstås glädjande att läsa Bibliotekstjänst omdöme av höstens nya barnbok Expedition Rädda Revet. Den utspelar sig på en ö i södra Stora barriärrevet, längs Australiens östkust. Dit har Alice åkt med sin mamma som forskar om sköldpaddor. Att Stora barriärrevet inte mår så bra på grund av klimatförändringarna vet vi. Havet är för varmt och det påverkar allt djurliv på revet men också korallerna själva som bleks.

BTJ skriver bland annat så här:

”Författarens kärlek till ön, havet och korallreven genomsyrar den bitvis ytterst stämningsfulla texten och hennes egen vistelse på ön gör att detaljbeskrivningar känns initierade och äkta. Alice ifrågasätter utifrån miljöskäl mammans långa flygresor till exotiska forskningsmiljöer, trots att hon förstår värdet av själva forskningen. Vidare funderar Alice på vad hon själv och andra kan göra för miljön. I boken ställs många frågor och det ges inga färdiga svar. Därför passar boken utmärkt som utgångspunkt i undervisning och diskussioner gällande klimatfrågor, men kan även ge en stark läsupplevelse vid ungdomars enskilda läsning. En mycket engagerande roman. Helhetsbetyg: 5.

Fem är det högsta betyg man kan få hos BTJ. Jag hoppas att du också ska vilja läsa boken om Alice och sköldpaddorna. Och jag hoppas att texten förmedlar en fantastisk plats. Jag besökte Lady Elliot Island 2017 och blev helt tagen. Min resa dit är klimatkompenserad. Men Alice i boken tycker inte att det är bra nog. Hur man ska hantera det är något man kan fundera på och prata länge om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.