Goda möten och samtal

bokmässan 2014

Första gången jag var på Bokmässan var 1989. Då var jag student på Journalisthögskolan och tyckte att allt på mässan verkade så fantastiskt och obegripligt och underbart. Jag tänkte att de där författarna var lyckliga människor.

Jag tänkte på det där ikväll när jag var på Rabén & Sjögrens fina förlagsmiddag. Runt omkring mig satt en massa författare att respektera och beundra: Ulf Stark, Sven Nordqvist, Per Nilsson, Katarina von Bredow, Patrik Lundberg, Sofia Nordin, Ann-Helén Laestadius, Mårten Melin, Anna Jansson, Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Att få sitta där omgiven av så många bra skribenter gör en ödmjuk.

Dagen har varit fylld av möten och samtal. Bibliotekarierna från Piteå, läraren från Stockholm och mamman som köpte min senaste bok Villig till sin dotter, trots att den handlar om jobbiga saker.

Jag tänker på den unga kvinnan som tidigare hade ett självskadebeteende med sin svårt ärrade vänsterarm. Att jag tänkte att hon nog var högerhänt. Att hon var modig som klädde sig i kortärmat.

Dagens sista seminarium med Martin Widmark och Per Nilsson var fullsatt. Vi pratade om skolan och läsning. Jag surnade till över vuxnas förvåning över att det går dåligt med läsningen när det inte ens finns bibliotekarier i alla skolbibliotek. Martin sa en tänkvärd sak apropå den låga statusen att skriva för barn och unga: om inte vi får dem att läsa då, vem ska läsa vuxenböckerna sedan?

I morgon oroar jag mig lite för vad Kritiken P1 ska säga när de pratar om Villig och Mårten Melins Lite mer än en kram klockan 14.03. Jag kommer inte att kunna lyssna, för jag sitter i ett seminarium om Villig då. Lyssna gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.