G-P: Spionen i äppelträdet ”starkt om vardagen i barnens världskrig”

Som författare skriver man ju för läsarna. Många läsare hittar ens böcker utan att det blir några recensioner i tidningarna eller någon annanstans. Kanske skriver en bloggare något. Kanske ligger ens bok på ett Instagramkonto.

Ändå spelar det roll när en stor tidning skriver om ens bok. Det är som om både man själv och boken finns till lite mer just då.

Den 4 december recenserar Göteborgs-Posten, G-P, min senaste bok Spionen i äppelträdet. Och det är en positiv läsning som gör mig glad!

Här är hela texten:

http://www.gp.se/kultur/starkt-om-vardagen-i-barnens-v%C3%A4rldskrig-1.11414031

Bland annat står det:

”precis som Tulpanpojken, handlar boken framför allt om barnens krig, utan att göra några anspråk på att täcka in alla krigets skeenden eller för den delen fasor. Snarare lyfter Christina Wahldén de barn och öden som hamnat lite mittemellan i historieskrivningen. De som blev kvar och långt efter kriget bar ärr som kanske inte syntes på utsidan.”

På slutet skriver tidningens recensent:

”Och precis som med Anne Franks dagbok är den starkaste berättelsen i Spionen i äppelträdet inte den om kriget, utan om hur det är att växa upp med en vardag som ideligen omförhandlas. Om att förstå mer än man kanske borde, men aldrig riktigt så mycket som man vill. Om hur snabbt det går att vänja sig vid att det onormala blir normalt, vid att man inte får leka i parken om man har en gul stjärna på tröjan, vid att ingen talar om de som har försvunnit eller vid att gömma sig i ett hönshus och kissa i sängen om nätterna för att man är rädd.”

Som författare blir man glad när någon förstår vad man har försökt att göra genom många långa ensamma timmar och mycket vånda med hjälp av en skicklig redaktör. Jag hoppas att någon mer vill läsa Spionen i äppelträdet efter att ha läst G-P.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.