Om mindre än en månad finns Falafelflickorna att läsa. Om Hawa som vill bli polis. Men hon går bara på högstadiet och i väntan på att hon ska kunna söka in till Polishögskolan startar hon en detektivbyrå.
Hon får snabbt två fall som visar sig vara både svåra och farliga att lösa.
Hawa bor i en av de förorter som av polisen kallas för ”särskilt utsatta”. Där bor det en väldig massa alldeles vanliga människor, men där bor också kriminella som utsätter sina grannar för fara och hot.
Nyligen kunde man läsa ett reportage i Dagens Nyheter om en verklig sådan plats, om hur mammorna som bor där har skapat en mötesplats där unga kan spela pingis och lyssna på musik istället för att dras in i kriminalitet. Natten efter att reportaget publicerades var det nya bilbränder i just det området.
Förorten där Hawa bor är inte någon särskild av de som är särskilt utsatta. Jag har besökt flera av de förorter där läget beskrivs som allvarligt, men jag har alltid varit där på dagtid. Jag har besökt skolor, träffat elever, fikat, handlat, besökt biblioteket. Efter klockan fem på eftermiddagen ändrar ofta de här platserna karaktär. Barnfamiljerna försvinner från gatorna. Tonåringar och kriminella tar över. Utsatta personer vågar inte vittna om vad som händer.
Jag ville skriva en bok om alla de starka och glada och smarta unga människor som jag har träffat på under flera år i förorter där kriminaliteten är hög. Jag ville ge tjejerna plats, visa att de är kapabla att påverka sina egna liv. Jag ville också visa att det finns bra vuxna som det går att lita på.
I slutet av mars finns boken på riktigt. Då ska jag prata och berätta om den, då hoppas jag att många vill läsa om Hawa och hennes kompisar. Särskilt glad är jag för omslaget. En stark, glad tjej med slöja. Det finns inte så många sådana bokomslag i Sverige än så länge. Jag hoppas det kommer många fler.
Falafelflickorna handlar bland annat om olika former av hedersrelaterat våld. När man inte får välja sitt eget liv. När andra bestämmer vem man ska vara tillsammans med.
Det är aldrig okej. Ditt liv är ditt.
Helt nyligen utsattes en 14-årig pojke för hedersrelaterat våld. Han fördes bort och misshandlades av några äldre killar för att han haft kontakt med en flicka som de inte tyckte att han skulle ha kontakt med. De sitter nu häktade.
Hedersrelaterat våld drabbar inte bara tjejer. Killar är också utsatta. Många är, som i fallet ovan, unga. Om du själv känner dig hotad: ring polisen. 112.
I april åker jag en vecka till skolor i Göteborg. Då kommer jag att prata om Falafelflickorna, bland annat i ett område som bedöms som särskilt utsatt. Jag vill tro att alla människor kan påverka sitt eget liv till det bättre. Man kan välja att inte bli kriminell, även om stora pengar lockar. Man kan välja att satsa på skolan. Att utbilda sig. Att ge tillbaka till andra av kunskap och medkänsla.
Det kan finnas ett pris för att göra det. Alla kanske inte blir glada. Men det viktigaste är att du själv blir nöjd.
Du har ett eget val och ett eget ansvar. Använd det. För din egen skull.