Det var i höstas som det stormade som mest omkring min debutbok Kort kjol från 1998. Den lyftes bort ur undervisningen efter reaktioner från föräldrar. Nu skriver Lotta Olsson i DN en tänkvärd krönika om det som hände och det som hänt efter det. En förskola slutar att visa en film om Alfons eftersom ett barn mått dåligt av det.
Lotta Olsson menar att debatten om att begränsa barnkultur är skev och att vi diskuterar fel saker. Hon skriver bland annat:
”I höstas blev Christina Wahldéns våldtäktsroman ”Kort kjol” bortplockad ur undervisningen i en kommun, eftersom några föräldrar reagerat på de ”grova” skildringarna av våldtäkten. Ja, det är verkligen en ”grov” skildring. Våldtäkter tenderar att vara det och det var liksom tanken hos skolorna som använde den i undervisningen. (Jag skulle nog använda hennes ”Villig” i stället, den kom 2014 och i den finns även vår tids nätmobbning.)”
Sedan kommer Lotta Olsson till en viktig poäng när hon skriver:
”Alfons, Wahldén och Ellis är en hjälplös liten diskussion, i en värld där de flesta barn har sett långt värre saker än föräldrarna har en aning om (eller själva har sett). Det finns en stor, stor värld ute på nätet där nyfikna barn lätt kan få tillgång till nästan vad som helst. Många barn har sett hårdporr långt innan de gör sin egen sexdebut, många barn har sett värre våld än de någonsin kommer att se i verkligheten. (Förhoppningsvis.)”
Tyvärr tror jag att hon har rätt. Så ser verkligheten ut för många idag. Vi borde verkligen diskutera helt andra saker när det gäller vad som får barn och unga att må dåligt.
Läs hela DN-krönikan här:
”Ska vi ta bort matematik och idrott för att barn får ångest av det?”