BTJ om lättlästa Kort kjol

Bibliotekstjänst är de enda som i tryckt form recenserar samtliga barn- och ungdomsböcker som ges ut. Annars får man som författare nu ofta förlita sig på bokbloggare och instagramkonton. Därför blir jag glad över följande omdöme, som är ett utdrag ur BTJ:s recension:

Även om Metoo-rörelsen har rört om i grytan så är denna berättelse ständigt aktuell och det är bara att välkomna en lättläst version som gör den tillgänglig för alla. Den avskalade skildringen gör att maktstrukturerna blir ännu tydligare och det blir också lätt att själv tänka vidare kring hur den utsatta Myran upplever sin situation när hon ska anmäla hos polisen och genomgå undersökning, möta skolkamraterna som hört rykten, ta sig igenom rättegången och långsamt börja läka. Wahldéns journalistiska bakgrund märks i berättelsens driv, viljan att skildra flera perspektiv samt lyfta fram fakta på ett begripligt sätt.

I år 2020 är det 22 år sedan jag debuterade med ungdomsromanen Kort kjol. Den har hittills sålt i drygt 50 000 exemplar och går fortfarande att köpa. Jag hade ju önskat att en bok om våldtäkt och hur det påverkar en person inte skulle vara aktuell längre. Men den verkar bara öka i popularitet, fast den är så gammal att de inte ens har mobiler i boken. För det hade man inte som nu när den kom ut 1998. I förra årtusendet!

När boken skrevs var jag mest ute på gymnasieskolor och talade om den. Nu får jag frågor från lärare som undervisar i sjätte klass. Jag sätter gränsen vid åttor och uppåt. Men jag är så otroligt glad över att den nu också finns tillgänglig bearbetad till lättläst svenska, förtjänstfullt av Lina Stoltz. (Jag tror att det är bra att någon annan än författare bearbetar, för man är så insnärjd i sin egen berättelse och ser inte riktigt klart.)

Jag tror att Kort kjol som lättläst kan spela roll för samtal om samtycke och gränser, för vad som är okej och vad som inte är det, också för personer som av olika skäl har svårt att läsa fulltextboken. Det kan vara personer med olika lässvårigheter, nyanlända eller de som har det allmänt jobbigt med att läsa böcker.

En bra sak är att den lättlästa Kort kjol har ett omslag som väldigt mycket liknar ”vanliga” Kort kjol. Man sticker inte ut om man läser den lättlästa versionen. Om några år firar boken 25 år. Då har den sedan länge varit äldre än många av sina läsare.

Extra roligt är också att den om en knapp månad också kommer att finnas som ljudbok hos Rabén&Sjögren, förlaget som fulltextversionen är utgiven på. Och ljudboken är fulltextversionen. Så är den lättlästa versionen av någon anledning för jobbig att ta sig igenom kan man också snart lyssna på berättelsen.

Man kan som bekant även läsa med öronen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.