Boktips i en pandemi

Som författare sitter jag ju hemma och jobbar för det mesta. Så för mig är det inte så mycket som ändrats när det gäller hur jag arbetar, då de som kan uppmanas att arbeta hemifrån. Nu i slutet av mars skulle jag ha träffat ungefär 500 elever i Göteborg under det som kallas Litteraturveckan. Den blev, som många andra kulturevenemang, inställd och det är väldigt tråkigt. Men som läget är med corona nu var det troligen ändå det minst dåliga.

Om du sitter hemma och inte vet vad du ska läsa kommer här några tips. Själv har jag en massa böcker som jag ser fram emot att hinna läsa. Det finns något tryggt i att gå in i litterära världar när verkligheten blivit så konstig och okontrollerbar.

För barn och unga:

Alla böcker om mumintrollen av Tove Jansson. Kanske särskilt Farlig Midsommar som utspelar sig på en teater. Tove Jansson skriver om läskiga saker, men det slutar ändå alltid bra. Alla kommer hem till muminhuset där mamman har middagen klar.

Alla böcker av Astrid Lindgren. Beskrivning överflödig.

Svenska böcker för vuxna:

Just nu läser jag två böcker som utspelar sig långt norrut. Den första är Testamente av Nina Wähä. Om en stor familj mot en våldsam bakgrund. Den blev Augustnominerad och med all rätt mycket omtalad förra året. Den andra boken jag läser är Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba. Om tvångsförflyttningar av samer i början av 1900-talet. Otroligt sorglig och skrämmande läsning men samtidigt och just därför så viktig. Det här har vi inte fått läsa om i historieböckerna. Här stiger de verkliga människorna fram. Jag läste boken digitalt och då missar man tyvärr den otroligt fina formgivningen med många bilder. Så låna den gärna på biblioteket eller köp den.

Böcker översatta till svenska:

Jag är ju såld på böcker från Australien och här kan jag tipsa om en bok jag redan har tipsat om. Jane Harpers tredje deckare En förlorad man är hennes bästa tycker jag. Otäck. Handlar också om vad som kan hända på avlägsna platser, om än mycket varmare än i norra Sverige. Om avstånd och utsatthet.

En ny bekantskap från Australien är Pojke slukar universum av Trent Dalton. En gnistrande, skruvad, fantastisk berättelse om en pojke i Brisbane på 80-talet som växer upp med kriminella föräldrar och en storskurk som barnvakt. Bygger delvis på en sann berättelse. Hans andra bok är på väg ut snart och det ser jag mycket fram emot.

I övrigt tröstar jag mig personligen med trädgårdsböcker. Har just beställt en bok om författare och deras trädgårdar. Man kan ju också ägna tid åt att läsa flera böcker av samma författare, att utforska ett författarskap. Några sådana projekt för mig är John le Carré, Agatha Christie och Graham Greene. Bland andra.

Har man tillgång till att lyssna på böcker rekommenderas särskilt Kenneth Branaghs inläsning av Agatha Christies Mordet på Orientexpressen som han ju också filmatiserat. Han läser de olika karaktärerna med en fantastisk samling röster, amerikansk engelska, brittisk engelska, belgisk brytning och svensk brytning. Bland annat.

Så den här tiden kan vi, bland annat, ägna oss åt att bli lite klokare och lite mer belästa. SJälv ska jag närmast ta itu med Elly Griffiths deckare Känslan av död. Bok fyra i hennes serie om en rättsarkeolog. Där förekommer frågan om europeiska museers rätt att ha skelett från urbefolkningar utställda. Här är det australiska ursprungsbefolkningen det gäller. Av intresse för mig när jag som bäst skriver uppföljaren till deckaren Nämn inte de döda som utspelar sig i norra Australien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.