Bokhösten börjar i maj

Jag hade den förmånliga lyxen att få vara med när mina båda förlag Rabén&Sjögren och Norstedts presenterade höstens nya böcker för drygt 100 bokhandlare. Det var på ett hotell i Borås och intresset var stort. Det är sällan man som författare får lyssna på andra författare som pratar om sina verk. Jag njöt.

Här fanns bland andra Carina Bergfeldt, prisbelönt journalist på Aftonbladet, som berättade om sin starka bok om dödsstraff i USA; Sju dagar kvar att leva. Den har redan kommit ut och fått fina recensioner. Snyftningarna hördes tydligt i publiken när hon talat klart.

Här fanns också Mats Strandberg, ena halvan bakom succétrilogin Cirkeln, som nu skrivit en thriller som utspelar sig på en Finlandsfärja och heter just Färjan. Han talade om sin förebild Stephen King och sa att han inte längre var så sugen på att åka just färja. Jag som är rätt lättskrämd ska ändå försöka att läsa den, inte minst för persongalleriet som verkar väl utformat.

En av mina stora trädgårdsidoler, som jag har flera böcker av i bokhyllan, är Hannu Sarenström. Han visade bilder på julen ur sin kommande julbok och talade sig varm för finska kålrotslådor men inte för koriandersill. Hans budskap var att man inte ska krångla till bra saker och att man lika gärna kan njuta av julen när den ändå kommer i stället för att få panik.

En ny bekantskap som författare var Filip Alexanderson, i vanliga fall skådespelare på Dramaten. Han har skrivit Förstfödd, en actionspäckad berättelse där fortsättningen är påbörjad och arbetet med en tv-serie baserad på första boken är inledd.

Min förläggare Cecilia Nilson och jag pratade och berättade om min höstbok som blir i en ny genre: Fripassageraren. Den är ett sätt för mig att pröva nya berättelser. Boken liknar inte alls något av det jag har skrivit tidigare, men jag hoppas förstås att mina läsare vill läsa den ändå! Här väntar en resa jorden runt med en syster och en bror i slutet av 1800-talet.

Höstens stora snackis, som det brukar heta på tidningsredaktioner, blir förstås fortsättningen på Stieg Larsons Millennium. Den heter Det som inte dödar oss och är skriven av David Lagercrantz. Få har läst manus och den översätts till ett stort antal språk för en internationell lansering 27 augusti. Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist är tillbaka. 508 sidor, bara det imponerar.

Så jag är sugen på att börja läsa redan nu. Det kommer en massa bra, nya berättelser snart. Och de som jag nämner här är ju enbart de från Norstedts och Rabén & Sjögren (och det finns väldigt många bra andra till som jag inte har plats att nämna, så titta gärna i deras kataloger som finns på nätet). Samtidigt som vi pratade packade andra förlag upp sina bästa höstböcker i en annan sal. Hemlighetsmakeriet är ganska stort i bokbranschen.

Men en sak är helt säker: det kommer att bli en fin läshöst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.