#BlackLivesMatter

Jag ser på det som händer nu i USA med chock. Övervåldet där ger genklang också i Australien, som jag känner bättre. Jag har länge brottats med frågan om vem som får skriva vilka berättelser och hur. Att inte ta någon annans röst, men att inte heller vara tyst och stå bredvid och titta på utan att säga något känns också viktigt. Att tro på alla människors lika värde. Jag har skrivit flera barnböcker om Hawa, en flicka med somalisk bakgrund i Sverige. I min senaste deckare från Darwin, Nämn inte de döda, handlar det just om hur ursprungsbefolkningen behandlas. Jag som är balanda, alltså inte tillhör ursprungsbefolkningen, har försökt att hänvisa vidare till andra med mer kunskap och personlig insikt. Här är några konkreta tips:

– Vill man som svensk lära sig mer om hur det är just i Australien kan man titta på tv 4 sänder den andra säsongen Mystery Road 21:00 på torsdagar. Utan att ha sett det gissar jag att konflikter mellan polis och urbefolkning finns med. Den är inspelad i Kimberley, visserligen i västra Australien men nära Darwin. I den första säsongen var det många starka insatser från skådespelare som själva tillhör ursprungsbefolkningen.

– En mycket läsvärd bok är Bruce Pascoes Dark Emu. Går att beställa som pocket och e-bok i Sverige. Om hur urbefolkningen inte alls enbart var jägare och samlare utan också byggare av bostäder, lagerlokaler och avancerade system av fiskfällor. Mycket av det förstördes av kolonisatörerna för att man inte skulle kunna bevisa att olika platser redan var bebodda och brukade. Pascoes egen bakgrund har ifrågasatts av kritiker, men jag uppfattar boken och honom som mycket seriösa.

– Om man vill stötta urbefolkningen i Australien är konst en bra sak att köpa. Om man har råd går det att få verk skickade till Sverige i omonterat skick. Viktigt är att det ska vara rättviseproducerat i Australien och inte kopior från Kina eller Indonesien. På hemsidan till det fantastiska kulturhuset i Alice Springs Araluen Art & Cultural Centre, där mycket konst från avlägsna platser samlas och säljs, kan man lära sig mycket. Titta särskilt under fliken Desert Mob. (Årets utställning är tyvärr inställd pga corona.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.