60 miljoner flyktingar varav hälften barn

FN:s flyktingorgan UNHCR meddelar i en färsk rapport att det finns ofattbara 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Aldrig tidigare har så många människor befunnit sig på flykt.

I höst kommer min nya lättlästa bok som heter just På flykt.

Boken är till hälften fiktion och till hälften fakta. Den utspelar sig i Libanon men handlar om syriska flyktingar.
Boken är inspirerad av en resa till Libanon för precis ett år sedan som jag gjorde tillsammans med författaren Per Nilsson. Han och jag skulle lära författare från Libanon, Egypten, Jordanien och Saudiarabien hur man skriver lättlästa böcker. Det är en helt annan historia.

I de libanesiska bergen mötte vi ett ungt syriskt par. Mannen gick så illa att jag trodde att han skulle tappa babyn han bar på. Jag tänkte först att han kanske hade haft polio. Det visade sig att han istället hade en obehandlad skottskada i benet.
Jag hittade på en farmor och hennes trädgård i bergen, där ett sådant par gömmer sig. En viktig roll i boken spelar också katten Ammourti, som är vacker som månen. Och en näktergal.

I huvudstaden Beirut såg vi också syriska flyktingar. Det var desperata kvinnor som satt och tiggde på de stekheta trottoarerna med sina små spädbarn utlagda framför sig.

Libanon har tagit emot en stor andel flyktingar. Landets har en egen befolkning på fyra miljoner. Till det kommer närmare två miljoner flyktingar. Läget är ansträngt. Konkurrensen om arbete och mat hårdnar, priserna stiger.

Majoriteten av alla som befinner sig på flykt är så kallade internflyktingar, alltså flyktingar inuti sitt eget land. Därefter befinner sig de flesta andra flyktingar i grannländer. Bara en mindre del tar sig till länder som ligger längre bort.
Den 20 juni, om två dagar, är det internationella flyktingdagen.

Jag tänker på dimman som lindade in de libanesiska bergen i svala slöjor om morgnarna. Landskapet var så vackert och fridfullt. Men bara några mil bort rasade kriget i Syrien.

Och näktergalen i cederträdet sjöng för alla som ville höra på; för bofasta libaneser och syrier på flykt och besökande svenskar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.