49 grader i skuggan i Australien

Den här hösten, 2019, har jag skrivit mycket om Australien. Dels i barnboken Expedition Rädda revet för 9-12 år eller äldre, dels i min kommande deckare för vuxna, Nämn inte de döda, som utspelar sig i Darwin i Norra territoriet. Jag har alltid läst mycket om, och tänkt mycket på, Australien, ända sedan jag pluggade i Sydney ett år, 1993.

Brandsäsongen kom redan på våren i år. Alltså, våren i Australien, som ju är vår höst. Det brann på flera hundra platser och många hundra hus förstördes. Några människor dog i bränderna, men inte så många som man hade kunnat befara. Temperaturerna är galet höga. Nu i slutet av december är det 49 grader varmt på flera platser i Australien. Torkan är mycket svår och vattenbrist råder på många ställen. Röken från bränderna runt Sydney har synts ända borta på Nya Zeeland, 200 mil bort över havet. Och kvaliteten på luften i Sydney har varit usel.

Jag undrar om det redan i min livstid blir så att en del ställen där människor nu bor i Australien blir omöjliga att bo kvar på.

Expedition Rädda revet handlar om klimathotet och om hur allt varmare världshav påverkar Stora Barriärrevet negativt. Dit åker Alice från Sverige med sin mamma som är marinbiolog och forskare.

I deckaren Nämn inte de döda som kommer ut 22 januari spelar klimatet också roll. Den utspelar sig under det som kallas för ”the buildup”, alltså säsongen innan den tropiska regnperioden kommer. Den tid då människor skämtsamt talar om att de drabbas av Mango Madness. Det är så varmt och fuktigt att man nästan blir tokig och våldsbrottsligheten ökar.

Jag har redan börjat planera för bok 2 i deckarserien. Den är tänkt att heta Cyklonvarning, så där blir det en annan typ av väder. Våldsamt, farligt väder. På juldagen 1974 brakade cyklonen Tracy rakt in över Darwin och totalförstörde stora delar av staden och nästan 100 personer dog.

MItt jullov går åt till att läsa på om Australien, då och nu. Om extremt väder både när det gäller hetta, torka och hårda vindar. Utanför mitt fönster i Sverige ösregnar och snögloppar det. Men inuti mitt huvud lyser en stark australisk sol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.